TAP TSI - jačanje povezanosti posrednika u željezničkom prijevozu sa željezničkim rezervacijskim i informacijskim sustavima

Europska Komisija je 5. svibnja 2011. godine usvojila Uredbu TAP TSI koja propisuje usklađivanje  i standardizaciju postupaka i poruka radi pravodobne razmjene podataka između računalnih sustava željezničkih poduzeća i drugih posrednika za prodaju željezničkih karata.

Standardizacija sustava je neophodna zbog pružanja pouzdanih informacija za putnike i izdavanja karata za prekogranični željeznički promet. Razmjenjivati se trebaju podaci kao što su: red vožnje, tarife, informacije o uvjetima prijevoza, informacija prije i tijekom putovanja (npr. kašnjenja) itd.

ECTAA / GEBTA sudjeluju u provedbi tehničke specifikacije EU za interoperabilnost u željezničkom sektoru, jer će utjecati na prodavače karata koji će morati ispuniti propisane tehničke uvjete.

Prijedlog projekata za financiranje iz sredstava Europske unije već je podnesen a glavni cilj mu je podržati distribuciju / posredovanje između željeznica i ostalih distributera željezničkih karata zbog lakšeg rezerviranja i prodaje putovanja željeznicom diljem Europe.

Cijeli tekst Uredbe možete pronaći pogledati ovdje.



Pisane vijesti