Predstavljen Priručnik za obnovu posavske tradicijske drvene kuće

Slika /arhiva/ZAGREB 5.2.2007;07.0205-P20.5.9.19.0.jpg

Putem programa „Poticanje, zaštita, obnova i uključivanje u turizam kulturne i prirodne baštine u turistički nerazvijenim područjima“ Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka je unazad proteklih šest godina dodijelilo 26 milijuna kuna, od čega je 3,1 milijun kuna investirano u obnovu 26 drvenih objekata na području Sisačko-moslavačke županije“, naglasio je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić povodom današnjeg predstavljanja priručnika za obnovu „Posavska tradicijska drvena kuća“.

Isto tako je najavio i skoro izdavanje priručnika za obnovu tradicijskih kamenih kuća, te pripremu novih programa koji bi osigurali financijsku i stručnu potporu pri izradi turističkih tematskih putova, izvornih turističkih suvenira i pri razvoju seoskih gospodarstava.

Priručnik za obnovu posavske tradicijske drvene kuće  izdan je u zajedničkoj nakladi MMTPR-a i Ministarstva kulture, a uz financijsku potporu Njemačkog društva za tehničku suradnju (GTZ), te sadržava sažeti prikaz značajki drvenog tradicijskog graditeljstva Posavine, načelne upute i smjernice za obnovu, te tehničke upute za obnovu pojedinih građevnih elemenata i unutrašnjeg uređenja.

Uspješnu suradnju između dvaju ministarstava i lokalnih zajednica pohvalio je i Jasen Mesić, pomoćnik ministra kulture. Pri tome je posebno istaknuo činjenicu kako turistički sektor očito sve više prepoznaje kulturnu baštinu kao svoj vrijedni resurs i investiciju.

„S priručnikom, koji je nastao tijekom realizacije obnove drvenih kuća u Lonjskom polju, izuzetno je zadovoljno i Njemačko društvo za tehničku suradnju (GTZ)“, kazao je njihov predstavnik Branko Sečić.

Upravo radi toga, dodao je Sečić, njemačko Savezno ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj odlučilo je proširiti projekt financiranja obnove drvenih kuća na područje cijele Slavonije tijekom naredne 2 godine.

Glavna urednica priručnika Vesna Rajković pojasnila je nazočnima da je namjera autora bila pisati priručnik što jednostavnijim jezikom, kako bi ga šire mase mogle lako razumjeti, s obzirom da će se besplatno dijeliti u Parku prirode Lonjsko polje. Dodala je kako se tijekom ove godine planira tiskati još 1.000 primjeraka, ukoliko sadašnja naklada od 2.000 ne zadovolji potražnju.

 

link na priručnik



Pisane vijesti