Predstavljen Poduzetnički vodič savske regije

Slika /arhiva/120305-s-r2.jpg

Poduzetnički vodič savske regije predstavljen je danas na sjednici Foruma predsjednika udruženja komora Ekonomske regije u slivu rijeke Save iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije, koja je izdavač te publikacije. Kako je istaknuo predsjednik HGK-Komore Zagreb Zlatan Froehlich, cilj je publikacije predstaviti ukupne potencijale savske regije, a riječ je o području u kojem živi oko sedam milijuna stanovnika i posluje oko 140 tisuća tvrtki, što tu regiju čini i poduzetnički privlačnom destinacijom za domaće i strane investitore. Posebice je interesantnim izdvojio područja energetike, razvoj ruralnog turizma, ugostiteljske potencijale savske regije, nautički turizam itd. Predstavnici gospodarskih komora Slovenije, BiH i Srbije također su istaknuli važnost ove publikacije kako bi se zainteresiranim investitorima predstavili potencijali savske regije.

Osim toga, vodič donosi uvid u pravni okvir svake pojedine zemlje savske regije, s naglaskom na osnovnoj zakonskoj regulativi, poreznom i carinskom sustavu te makroekonomskim kretanjima, što će potencijalnim investitorima olakšati poslovanje i pronalazak poslovnih partnera.

Publikacija je podijeljena na četiri dijela, kroz obuhvat četiri države, i daje pregled ekonomskog stanja, poduzetničkih potencijala i razvoja savske regije od izvorišta Save u Sloveniji, njezinoga toka kroz Hrvatsku i BiH, do ušća u Dunav u Srbiji, ali i na širem teritoriju obuhvaćenom djelatnošću komora članica te regije. Publikacija će se distribuirati putem gospodarskih komora članica Ekonomske regije u slivu rijeke Save te kroz sajamske nastupe i poslovne susrete, a sukladno interesu bit će stavljena i na internetske komorske stranice.

Udruženje komora Ekonomske regije u slivu rijeke Save (ERUSRS) osnovano je 2007., a temelji se na protokolu o suradnji gospodarskih komora s područja sliva rijeke Save iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije. U ERUSRS je uključeno ukupno 16 komora, središnje tijelo te regionalne asocijacije je Forum predsjednika kojim svake godine predsjedava jedna od komora članica. Lani je predsjedavajuća bila Komora Zagreb, a od danas tu ulogu preuzima Komora Ljubljane. (Hina)



Pisane vijesti