Predstavljanje satelitskog računa turizma RH te procjene izravnog doprinosa turizma na hrvatsko gospodarstvo

Pozivamo vas na predstavljanje rezultata izrade satelitskog računa turizma te izračuna neizravnih i izravnih učinaka turizma na gospodarstvo Republike Hrvatske za 2016. godinu. Predstavljanje rezultata 'Satelitskog računa turizma' (Tourism Satellite Account - TSA) održat će se u utorak, 15. siječnja 2019. u 11:00 sati u Ministarstvu turizma, Prisavlje 14, Zagreb. Uz ministra turizma RH Garija Cappellija, rezultate satelitskog računa turizma i važnost ovog projekta, predstavit će ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof, ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić te voditelj projekta izrade studije satelitskog računa turizma u Institutu za turizam, Neven Ivandić.

Satelitski račun turizma jedan je od ključnih analitičkih alata te međunarodno prihvaćen okvir koji omogućuje analizu turističke ponude i potražnje na temelju financijskih podataka koji se mogu uspoređivati u vremenu i s drugim aktivnostima na nacionalnoj i međunarodnoj razini, čime omogućava vođenje i kontrolu učinaka nacionalne turističke politike te samim time osigurava unapređenje i poboljšanje učinkovitosti na svim razinama.

Nositelj realizacije je Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom financija, Hrvatskom narodnom bankom i Državnim zavodom za statistiku RH, dok studiju izravnih i neizravnih učinaka turizma provodi Institut za turizam.

Turistički satelitski račun posljednji je put izrađen 2014. godine, i to za 2011. godinu. Prije toga, 2008. godine napravljen je eksperimentalni TSA za 2005., 2007. i 2010. godinu, a 2007. izrađena je studija izvedivosti.

Sve dosadašnje satelitske račune turizma izrađivao je Institut za turizam kojem se u ovom projektu prvi put priključuje i Državni zavod za statistiku.

Najave