PREDSTAVLJANJE NOVOG TEMATSKOG PUTA 'GRAD CRVENOKOSE ZORE'

Slika /arhiva/tz_senj_zora01.jpg

Turistička zajednica Grada Senja predstavlja novi tematski put 'Grad crvenokose Zore', u srijedu 21. travnja 2010. godine u 11 sati, u Uredu Turističke zajednice, poslije čega je predviđena šetnja do tvrđave Nehaj.



Tematski je put inspiriran romanom „Crvena Zora i njezina družina“, koji je napisao švicarski pisac Kurt Held nakon boravka u Senju prije Drugog svjetskog rata, a prvi je put objavljen 1941. godine. Književnik je priču izgradio na istinitim likovima i događajima u vrijeme kad se četrnaestogodišnja Zora kao vođa i družina siročadi, koji sami sebe nazivaju uskocima, skrivaju u tvrđavi Nehaj ponad Senja.

Godine 1978. snimljena je u Senju, u njemačko-švicarsko-jugoslavenskoj koprodukciji, televizijska serija “Crvena Zora i njezina družina” s 13 epizoda, koja je na njemačkom govornom području doživjela ogroman uspjeh, te je i danas iznimno popularna. Prije tri godine snimljen je i dugometražni film o Crvenokosoj Zori i njezinim doživljajima, koji je u njemačkim kinima prikazivan 2008. godine.

Prošle je godine redateljica Jasmina Hadžiahmetović, podrijetlom iz Sarajeva, na pozornicu postavila komičnu operu „Crvenokosa Zora“ u koju je uključila i ovu avanturu i lagani mediteranski životni ugođaj, prepoznatljiv i u glazbi, namijenjena mlađoj publici koju su oduševile baletne scene iz podmorja.



Zbog još uvijek velike popularnosti Crvenokose Zore kao i interesa kojeg turisti s njemačkog govornog područja iskazuju za Senj upravo zbog te serije, Turistička zajednica Grada Senja je 2008. godine pokrenula projekt 'Grad crvenokose Zore' u okviru kojeg je osmišljen tematski put crvenokose Zore i objavljena brošura. Lokacijama na kojima je snimana serija vodi nas crtani lik Crvenokose Zore i istodobno nas upoznaje s dijelom bogate senjske povijesti. To je prvi korak u projektu 'Grad crvenokose Zore', a aktivnosti koje slijede su: osmišljavanje suvenira s likom Zore, multimedijalna igra za djecu, proširenje web portala, gradska tura sa Zorom, gastro Zora, itd.


Najave