Predsjednici Josipović i Tuerk u Termama Tuhelj

Slika /arhiva/120412-tuhelj0.jpg

Hrvatska i Slovenije prošle su godine unatoč krizi uspjele povećati robnu razmjenu za 10 posto, što pokazuje novi razvoj gospodarskih odnosa dvije zemlje, istaknuto je na okruglom stolu "Jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Slovenije s naglaskom na programe EU i sektor turizma" koji je danas održan u Termama Tuhelj uz sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i predsjednika Republike Slovenije Danila Tuerka.

Skup je u organizaciji Termi Tuhelj, Krapinsko-zagorske županije, HGK Županijske komore Krapina, Regionalne gospodarske zbornice Celje i Poslovnog kluba Slovensko-hrvatskih gospodarstvenika okupio stotinjak predstavnika tvrtki i institucija iz Hrvatske i Slovenije.

Podršku daljem jačanju gospodarskih odnosa između dvije zemlje i jačem povezivanju tvrtki svojim su dolaskom dali i predsjednici Hrvatske Ivo Josipović i Slovenije Danilo Tuerk koji su, obraćajući se okupljenim gospodarstvenicima, naglasili važnost te suradnje posebno na prekograničnim projektima i u sklopu skorog ulaska Hrvatske u EU.

Predsjednik Josipović istaknuo je pritom da je otvorenost i suradnja sa susjedima i prijateljima jako važna te da zajednički projekti, poput turističke promocije i drugih, zadnjih godinu dana pokazuju sveobuhvatno dobrosusjedske odnose Slovenije i Hrvatske.

Slovenski predsjednik Tuerk naglasio je da suradnja tvrtki iz dvije zemlje, posebno na prekograničnim projektima, pridonosi i stvaranju novih poslovnih mogućnosti, ali pridonosi i boljem životu stanovništva na obje strane što svojom kohezijskom politikom promovira i EU. Istaknuo je i sinergijsku povezanost dvije zemlje prema trećim tržištima, primjerice u zdravstvenom turizmu, dodavši da su zadovoljni s napretkom gospodarske i političke suradnje dvije zemlje.

Iznoseći zaključke okruglog stola potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta naglasila je važnost porasta robne razmjene između dvije zemlje, kao i da su dosadašnja iskustva slovenskih investitora u Hrvatsku, posebno u njezin turizam, dobra te su sa skupa upućene preporuke i drugim sektorima za takvo investiranje. Navela je da je Hrvatska u Sloveniju od 1993. do 2010. uložila 379 milijuna eura, dok je Slovenija u Hrvatsku uložila u tom razdoblju 1,15 milijardi eura. Vjeruje, kao i ostali sudionici skupa, da će brojni prekogranični projekti između Hrvatske i Slovenije pridonijeti daljem rastu gospodarske suradnje.

Osim u turizam na skupu su istaknute mogućnosti investiranja u tekstilnu industriju i energetiku kao i suradnja u obrtništvu. Za još bolju suradnju Hrvatske i Slovenije važno je uklanjati administrativne prepreke na lokalnoj razini te uz razmjenu iskustava organizirati edukacije oko programa EU-a, u čemu Slovenija kao članica EU-a može Hrvatskoj puno pomoći, naglašeno je na skupu.

Predsjednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tuerk zajedno su danas položili zaglavni kamen i tako simbolički otvorili radove na izgradnji novog hotela u Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, investiciju vrijednu 12 milijuna eura.

Terme Tuhelj, u vlasništvu slovenskih Termi Olimia, novi hotel grade kreditom i vlastitim sredstvima. Novi hotel s četiri plus zvjezdice imat će oko 130 soba i veliki kongresni centar za 450 osoba. Zaposlit će najmanje 30 novih djelatnika.

"Ova je investicija najbolji dokaz sjajnih odnosa Hrvatske i Slovenije i najbolji pokazatelj kako će sutra izgledati prekogranična suradnja", rekao je tom prigodom predsjednik Josipović. "Skori ulazak Hrvatske u EU bit će novi poticaj prekograničnoj suradnji, regionalnoj suradnji. Siguran sam da je ovo tek jedna od prvih velikih investicija Hrvatske i Slovenije zajedno", rekao je Josipović.

Slovenski predsjednik Tuerk kaže kako Slovenija nestrpljivo očekuje ulazak Hrvatske u EU. "Već danas treba početi projekte koji će povećati kohezivnost tih područja s obiju strana granice", kazao je.

Ovom investicijom smještajni kapaciteti Terma Tuhelj porast će na 270 soba, a planirani završetak investicije početak je 2012. godine, a otvaranje je predviđeno za proljeće iduće godine. Novi hotel prva je ovogodišnja važnija investicija privatnog sektora u hrvatskom turizmu. Na natječaju za gradnju hotela odabrana je tvrtka Meteor grupa iz Varaždina.

Skulpturu Zaglavni kamen izradila je akademska kiparica Mirjana Drempetić Hanžić Smolić iz Zaboka. Zaglavni kamen posljednji je kamen koji se postavlja na vrh luka građevine, učvrsti sve njezine sile i omogućuje lukovima da održe težinu i statiku. Time postaje najvažniji dio u građenju jer lukovi građevine ne mogu biti stabilni dok se on ne postavi. (Hina)



Pisane vijesti