More za kupanje u Hrvatskoj već godinama visoke kakvoće

Slika /arhiva/101108-mljet-npw.jpg

Tridesetak predstavnika županijskih zavoda za javno zdravstvo, upravnih odjela te zavoda mjerodavnih za zaštitu okoliša i prostornog uređenja okupilo se danas u Poreču na dvodnevnome 17. radnom sastanku u sklopu provedbe programa praćenja kakvoće mora na plažama u Republici Hrvatskoj.

Iznoseći izvješće o kakvoći mora na plažama hrvatskog Jadrana u prošloj sezoni, načelnica odjela za zaštitu mora pri Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nevia Kružić istaknula je kako se u Hrvatskoj program praćenja kakvoće mora na plažama provodi već 20 godina, a od 1. siječnja 2009. po novoj uredbi o kakvoći mora za kupanje. Po njezinim riječima, u sezoni 2010. more se ispitivalo na 913 točaka, a uzeto je ukupno 9203 uzoraka, od čega je 8866 dobilo ocjenu izvrstan, 214 dobar, 100 zadovoljava i 23 ocjenu ne zadovoljava. "Ti pokazatelji zorno pokazuju kako je more za kupanje u Republici Hrvatskoj već godinama visoke kakvoće", poručila je načelnica Nevija Kružić.

Zamjenik istarskoga župana Vedran Grubišić istaknuo je pozdravljajući sudionike skupa kako je u Istri iz godine u godinu kakvoća mora za kupanje na visokoj razini. Upravo zato, dodao je, donesena je odluka o trećem stupnju pročišćavanja otpadnih voda u Istarskoj županiji jer, kako je rekao, Istra "želi očuvati kvalitetu mora i način života svojih građana, ali i turista".

Kako se danas čulo, sezona kupanja je od 1. lipnja do 15. rujna ako, ovisno o vremenu i mjesnim običajima, predstavničko tijelo Istarske županije ne donese odluku da sezona kupanja traje duže. Kakvoća mora prati se od 15. svibnja do 30. rujna, a prije svake sezone kupanja županija je dužna definirati točke s kojih će se uzimati uzorci.

Na skupu sudjeluju i stručnjaci za kakvoću mora iz Crne Gore. (Hina)



Pisane vijesti