Poticanje udruživanja turističkih zajednica jedan od ciljeva novog zakona

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/HTZ_log-w.jpg

Poticanje udruživanja turističkih zajednica na području koje obuhvaća više općina i gradova bit će jedan od glavnih ciljeva novog zakona o turističkim zajednicama, poručili su iz Glavnog ureda HTZ-a nakon nedavnog osnivanja TZP Imota, kao prve TZ područja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Iako u Hrvatskoj već postoje turističke zajednice područja (TZP) i ima ih ukupno 13, iz Glavnog ureda HTZ-a naglašavaju da je TZP Imota prvi primjer udruživanja velikog broja jedinica lokalne samouprave, njih ukupno devet, od čega jedan grad i osam općina. "To možemo označiti i svojevrsnim pilot projektom, jer će se slično poticati i dalje, što će biti i jedan od glavnih ciljeva novog zakona o turističkim zajednicama, koji je u procesu izrade u Ministarstvu turizma", kažu iz Glavnog ureda HTZ-a.

Dodaju da je u tome poželjna i inicijativa s lokalne razine, što je bilo i u slučaju TZP Imota, s čijim je osnivanjem donesena i odluka o gašenju postojeće TZ Imotski.

Kako je TZP Imota tek osnovana, ova će godine za njih biti prijelazna, te će dio godine raditi kao TZ Grada Imotski, a dio kao TZP Imota, dok će izvorni prihodi koje će imati od osam općina u ovoj godini biti uvećani za boravišnu pristojbu, a tek od iduće će imati i sredstva turističke članarine.

Iz Glavnog ureda HTZ-a iznose i podatke da je od ukupno 13 turističkih zajednica područja (TZP), osim Imote, još po četiri na području Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije, dvije su u Koprivničko-križevačkoj županiji, a po jedna u Istarskoj i Zagrebačkoj županiji.

"TZP djeluju na područjima koje obuhvaća više općina ili gradova, što znači da na određenom području nema pojedinačnih općinskih/gradskih TZ-a, a što bi trebalo osigurati manje administrativne troškove, odnosno efikasniju upotrebu prihoda u marketinške svrhe. Time bi se omogućilo i bolje identificiranje zajedničkih ciljeva cijele destinacije, kao i poticati bolja koordinacija općina/gradova na području u zajedničkom planiranju aktivnosti u turizmu", objašnjavaju iz HTZ-a.

Važnim u tome drže i to što će marketinški područje nastupati kao jedna destinacija, bez obzira što uključuje više općina/gradova, čime se osigurava i bolja prepoznatljivost cijelog područja, a udružene TZ u budućnosti bi lakše dolazile i do potpora za promociju i manifestacije od HTZ-a.

Ukupno 310 TZ u Hrvatskoj

Po podacima iz Upisnika TZ-a Ministarstva turizma, u sustavu TZ u Hrvatskoj je zaključno s veljačom ove godine bilo ukupno 310 turističkih zajednica, među koje je uključena i HTZ, a najviše ih je ili 144 TZ općina. TZ gradova ima 115, TZ županija je 20, Grad Zagreb ima posebnu TZGZ, dok je TZ mjesta 15, a TZ otoka jedna.

Među svim županijama, najviše turističkih zajednica, ukupno 42, je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koju sa njih 37 slijedi Primorsko-goranska te sa po 31-om TZ Zadarska i Istarska županija. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 19 TZ, u Zagrebačkoj 12, u Osječko-baranjskoj 11, a po 10 u Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

U Krapinsko-zagorskoj županiji je devet TZ, po osam u Karlovačkoj i Varaždinskoj, a po šest TZ-a u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Međimurskoj županiji. Najmanje TZ-a, pet, je u Vukovarsko-srijemskoj županiji. (Hina)

Pisane vijesti