12. Fešta lošinjske kuhinje u znaku Apoksiomena i antike

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/1850426_12festa-losinj.jpg

Antička brončana statua Apoksiomen glavni je akter 12. fešte lošinjske kuhinje; u organizaciji Grada i Turističke zajednice Malog Lošinja, 16 lošinjskih restorana, 4 vinara i učenici Srednje škole Ambroza Haračića na malološinjskom trgu 25. travnja 2018. godine predstavili su lošinjske specijalitete pripremljene od namirnica korištenih u doba antike. Time je službeno otvorena ovogodišnja Fešta lošinjske kuhinje s naglaskom na Apoksiomenovu antičku kuhinju. Specijalitete lošinjskih ugostiteljskih objekata će, sve do 12. svibnja, nuditi gostima kroz dva jelovnika (riblji i mesni) po atraktivnim cijenama. Jelovnik s tri slijeda i čašom vina zanimati će brojne gastronome te oduševiti i najosjetljivije nepce.

Baš kao i današnja mediteranska prehrana, u antici je uobičajena hrana većine bila jednostavna i skromna, odnosno umjerena. Osim poznate mitske trijade; žito, masline i vino, namirnice i začini u receptima lošinjske kuhinje upravo su oni za koje je potvrđeno da su bili u upotrebi u antičkoj Grčkoj.

Fešta lošinjske kuhinje dio je projekta 'Apoksiomen na otoku vitalnosti' koji je Turistička zajednica pokrenula prije tri godine. Cilj je posjetiteljima, ali i stanovnicima prezentirati specijalnu gastro priču te im omogućiti gastro doživljaj koji ih vraća u život nekadašnje antike, odnosno u dio lošinjske povijesti. Na ovaj način potičemo lokalnu gastronomiju te proširujemo destinacijsku ponudu, smatra direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

U slijedećim ugostiteljskim objektima tijekom travnja i svibnja moguće je isprobati raznovrsne specijalitete: Restoran Artatore, Gostiona Baracuda, Restoran Bocca Vera, Konoba Bora bar, Konoba Cigale, Deveron gastro pub, Restoran Diana, Restoran Eki, Restoran Manora, Restoran Marina, Restoran Punta, Konoba Silvana, Restoran Televrin, Restoran Veli žal i Restoran Za kantuni.

Pisane vijesti