Poticaji turističkim projektima u Karlovačkoj županiji

Slika 31.7.2009
Ministarstvo turizma je danas u karlovačkom Obrtničkom centru s 14 poduzetnika u turizmu u Karlovačkoj županiji potpisalo ugovore o korištenju bespovratnih sredstava za poticanje odabranih projekata, a ukupna vrijednost poticaja je 500 tisuća kuna.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Mujo naglasio je da se čak 95 posto svih prihoda u turizmu realizira na jadranskoj obali, a namjera ovakvih poticaja je da se potakne razvoj kontinentalnog turizma i svih oblika turizma u seoskom prostoru, što je moguće samo ako se stvore nove destinacije ili prošire kvalitetnije usluge u postojećim destinacijama.

Svih četrnaest subjekata, turističkih zajednica, obrta, poduzeća, općina i udruga, s kojima su danas potpisani ugovori, obvezalo se da će sadržaje ili usluge koje Ministarstvo financijski potiče staviti u funkciju u roku od najviše tri godine.

Od 362 obiteljska gospodarstva u Hrvatskoj koja se bave turizmom samo je jedno u Karlovačkoj županiji i taj primjer jasno govori, kazao je Mujo, koliko je neiskorištenih potencijala za razvoj turizma u ovoj županiji.

Za 14 danas podržanih projekata kazao je da su sjajni i poželio da budu brzo realizirani i postanu pokretači razvoja u svojim sredinama.

Od njih 14 šest se odnosi na očuvanje baštine u turizmu, uglavnom očuvanje tradicijskih kuća, tri na tematske putove, dva na izvorne suvenire i dva na takozvanu "zelenu brazdu", konjaništvo i razvoj seoskog turizma.

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić obvezao se danas da će ta županija pomoći preko svojih službi i Razvojne agencije, zajedno s pojedinim općinama i gradovima, da poduzetnici u turizmu dobiju stručnu pomoć pri izradi poslovnih planova i drugih dokumenata potrebnih za privlačenje što je moguće više sredstava od međunarodnih fondova. (Hina)
 

Pisane vijesti