Suradnja Ministarstva turizma i HAK-a

Slika /arhiva/090731-HAK3.jpg
Ministarstvo turizma s 400 tisuća kuna ove godine sufinancira aktivnosti Hrvatskog auto kluba o pravodobnom informiranju o stanju na cestama, te uslugama popravka, prijevoza i uklanjanja vozila s cesta, o čemu su danas ministar turizma Damir Bajs i predsjednik HAK-a Ivo Bikić potpisali ugovor na konferenciji za novinare u zagrebačkom sjedištu tog Kluba.



Naglasivši da su dobro organiziran cestovni promet i sigurnost putnika na cestama izuzetno važni za odvijanje turističke sezone, jer oko 90 posto svih hrvatskih turista dolazi upravo cestama, ministar Bajs je kazao da je u tome važna uloga HAK-a u informiranju i pružanju pomoći, koja je na europskoj razini.

Koliko je to važno i putnicima pokazuje podatak o 226 tisuća poziva od 1. svibnja do 30. srpnja HAK-ovom kontaktnom centru.

Istaknuvši važnost nacionalnih autoklubova svugdje u Europi za vrijeme turističke sezone, pa tako i HAK-a u Hrvatskoj, predsjednik HAK-a Bikić kazao je da su ove godine uložili 2 milijuna kuna ili nešto malo više nego lani u pripremu za sezonu, posebno u sustav informiranja.

Od 1. svibnja do 30. srpnja na cestama su pružili 23 tisuće raznih usluga tehničke pomoći vozilima na cestama s 241 vozilom za tehničku pomoć, kojima u prosjeku treba oko 40 minuta da stignu do odredišta gdje trebaju intervenirati.



Obilazeći po završetku konferencije za novinare HAK-ov kontaktni centar, koji u sezoni zapošljava 40 osoba ili osam više nego obično, ministar se susreo i s mehaničarima koji pružaju tehničku pomoć na cestama. Pritom je jedan od njih, Siniša Jerković, ispričao o jutrošnjoj, kako je kazao, jednoj od svojih težih intervencija na autocesti između Ivanje Reke i Okučana, kada je skoro potpuno uništeno vozilo s njemačkim tablicama, nakon prevrtanja izvukao iz niske provalije i to s dvoje jako ozlijeđenih starijih osoba po koje je došla prva pomoć. Do mjesta nesreće trebalo mu je oko 15 minuta.



Osim posjeta i razgovora s HAK-ovim djelatnicima ministar se s pozdravima i željama za sretan put svima na cestama direktno javio u drugi program Hrvatskog radija, koji uz još 24 lokalne radio postaje redovito prenosi najnovije HAK-ove informacije o stanju u prometu. (Hina)


Pisane vijesti