Sabor o turističkom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe

Slika 30.7.2009
U nastavku izvanredne sjednice saborski zastupnici danas su raspravili prijedlog Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, koji svi smatraju iznimno važnim jer bi trebao riješiti zaostale probleme iz pretvorbe i privatizacije, ali oporba smatra da predložena rješenja ne zadovoljavaju osnovne pravne norme.

Prijedlogom zakona, koji je na dnevnom redu u prvom čitanju, želi se stvoriti formalno-pravne pretpostavke za reguliranje vlasničko-pravnih odnosa nad turističkim i građevinskim zemljištem.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković naveo je da nije procijenjeno oko 22 milijuna četvornih metara zemljišta u kampovima, dok se sveukupna površina zemljišta, koja nije unesena u društveni kapital pravnih subjekata, procjenjuje na 100 milijuna četvornih metara.

To zemljište je vlasnički-pravno neregulirano, nemamo titulara vlasništva, pa i trgovačka društva nisu mogla investirati, davati zemljište u zakup niti dizati hipotekarne kredite, ustvrdio je Bošnjaković.

Ivo Josipović (SDP) ocijenio je da se predložena rješenja "kose s elementarnim pravnim načelima", upozorivši kako je upravo država bila ta koja je u prošlosti predlagala da se za hotelsko zemljište i kampove ne uvodi u titular vlasništva.

Uzvratila je Ana Lovrin (HDZ) koja naglašava da će se zakonom razriješiti vlasničko-pravni status zemljišta koje su, kako je rekla, mnoga trgovačka društva godinama nezakonito, bez da su za njega platila i jednu kunu, koristila. Ne slaže se s ocjenom da ni jedan pravni institut primijenjen u prijedlogu zakona ne valja, te rekla da je zakon u prvom čitanju te će uslijediti dorade.

I Miljenko Dorić (HNS) upozorava na činjenicu da je "pravna praznina" omogućila u proteklim godinama korištenje zemljišta bez ikakve naknade. Da smo naplatili samo jedan euro za korištenje tog zemljišta, zaradili bismo dvije milijarde eura. "Što bi premijerka danas dala da joj netko na stol nepovratno stavi 15 milijardi kuna", rekao je Dorić koji se, kao ni Josipović, ne slaže s pravnim rješenjima u predloženom zakonu.

HSS-ov Stanko Grčić, pak, zakonski prijedlog ocjenjuje pozitivnim iskorakom u rješavanju vlasničkog statusa turističkog zemljišta nerijetko na najatraktivnijim lokacijama. I Grčić se slaže da je to pitanje trebalo ranije riješiti jer je država, kaže, u međuvremenu zbog nenaplaćivanja koncesije propustila milijardu kuna godišnje.

Damir Kajin (IDS) naglašava da je rješavanje pitanja zemljišta jedno od ključnih za hrvatski turizam. Kako je moguće, upitao je Kajin, da danas u Poreču za 100 hektara kampa niste dužni platiti nikome ništa, a za običan štand u gradu desetke tisuća eura.

Smatra kako u provedbi zakona neće biti problema u dogovoru države i lokalne samouprave, već, kako je rekao, državne i tajkunske oligarhije jer, naglasio je, "tajkuni nikome ništa ne plaćaju".

Bošnjaković napominje da bi, po novom, svi prihodi od prodaje i koncesija bili namijenjeni posebnom Fondu za razvoj turističke infrastrukture. (Hina)


Pisane vijesti