Posveta ribarima i težacima: 3. Festival održivog razvoja obale i otoka

Slika /arhiva/argonauta-udruga.jpg

Treći FORO - Festival održivog razvoja obale i otoka Šibensko-kninske županije u organizaciji ekološke udruge Argonauta s otoka Murtera održan je večeras u mjestu Jezera pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Županije šibensko-kninske i Općine Tisno.

Na manifestaciji čiji je jedini cilj očuvanje otočkih običaja i duge i bogate tradicije, te stvaranje preduvjeta za povratak života na otoke, koji su posljednjih godina opustjeli i bilježe veliku depopulaciju, predstavljeni su obrti koji još uvijek njeguju stare vrijednosti i zanate županijskog priobalja.

Ovogodišnji FORO donio je posvetu dalmatinskom težaku i ribaru, zadruge su se predstavile s maslinovim uljem i likerima od mediteranskih trava, spužvari s otoka Krapnja, najnižeg naseljenog otoka na Jadranu, iznijeli su svoje podvodno blago, sve cjenjenije među turistima koji pohode Dalmaciju, a umjetničke galerije poput Dalmatina iz Pirovca predstavile su jedinstvene primjerke nakita izrađene od maslinova drveta i srebra.

Čitav program ovogodišnjeg FORO-a pratila je stručna tribina pod nazivom "Kako brendirati turističku destinaciju", te izložba pod nazivom "O Jezera, misto kraj mora" koja je donijela niz uporabnih predmeta iz dalmatinske povijesti.

Prvi FORO je prije tri godine iniciran tijekom projekta "Doprinos održivom razvoju obale i otoka Šibensko-kninske županije" kojeg je financirala Nizozemska, a posljednje dvije godine ta se manifestacija održava u organizaciji udruge Argonauta, te zaljubljenika u priobalje i hrvatske otoke. (Hina)


Pisane vijesti