Jaskanske vinske svečanosti od 9. do 12. rujna u Jastrebarskom

Slika /arhiva/100812-ilok-grozd.jpg

Gospodarsko - turistička manifestacija "Jaskanske vinske svečanosti" održat će se u Jastrebarskom od 9. do 12. rujna, najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o 18. izdanju te priredbe kojom se obilježava početak berbe grožđa u Plešivičkom vinogorju, a s ciljem promocije jaskanskog vinarstva i vinogradarstva te pozicioniranja Jastrebarskog na karti vinskih destinacija.

Pokrovitelj tradicionalne i najvažnije turističko - gospodarskom manifestacije jaskanskog kraja ove godine je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji će, kako najavljuje gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović, sudjelovanjem u berbi grožđa u Rečkom gaju (položaj u vinogradarskoj podregiji Plešivica), simbolično otvoriti berbu grožda.

Po prvi put se ove godine organizira i diplomatska berba, ističu organizatori. Bit će organizirana i obrtničko - turistička izložba Eko - etno Jaska na kojoj će nastupiti proizvođači ekološki proizvedenih proizvoda, suvenira, a bit će prikazani i tradicionalni obrti s područja Jastrebarskog.

Svečano otvaranje izložbe bit će u petak, 10. rujna u 17 sati na sajmištu u Jastrebarskom.

Na sam dan otvorenja Jaskanskih vinskih svečanosti, poznati autor milenijskih fotografija Šime Strikoman snimit će milenijsku fotografiju pod nazivom Jaskanski pehar. Tom će prilikom u vinogradima Rečki Gaj više stotina berača u narodnim nošnjama oblikovati obris tradicionalnog prigorskog vinskog pehara. Bit će to 212. milenijska fotografija Šime Strikomana, a Jastrebarsko je 82. grad u kojem će snimiti milenijsku fotografiju.

Jastrebarsko je gradić 30-tak kilometara jugozapadno od Zagreba. U blizini je Plešivičko vinogorje na kojem vinari proizvode poznate sorte bijelog vina, a najviše rajnski rizling, chardonay i traminac. U posljednje vrijeme, plešivički vinari okreću se i crnim vinima, ponajviše portugiscu i crnom pinotu. (Hina)

Pisane vijesti