Poruka ministra za Svjetski dan turizma 27. rujna

Slika /z_Slike/vijesti/161020_mint-pp4.jpg

Poštovani turistički djelatnici, poštovani turisti - čestitam vam Svjetski dan turizma. Ova je, 2017. godina, izuzetno značajna za turizam kako na našoj nacionalnoj, tako i na globalnoj razini. Ujedinjeni narodi proglasili su je međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj, jer upravo je turizam instrument i pokretač razvoja mnogih inovativnih i razvojnih procesa, kreator novih radnih mjesta i glavni zaštitnik prirodne i kulturne baštine, kao glavne osnove za razvoj atraktivnih proizvoda i usluga. Kroz turizam žive čitave zajednice - uključivanjem u lanac proizvoda i usluga koje su neophodne turizmu počevši od hrane, prijevoza, graditeljstva, trgovine, pa čak i onih koje redovno koristi uglavnom lokalna zajednica, poput zdravstvenih. Zbog turizma se mnoge usluge i infrastruktura značajno unapređuju, što doprinosi kvaliteti života svih naših građana.

Izuzetan interes za Hrvatsku kao turističku destinaciju, ove je godine u srcu sezone ukazao i na neke izazove našeg turizma. Održivost nije samo „zeleno“ poslovanje, održivost je i odgovorno upravljanje svim procesima u destinaciji koji će, kroz smanjenje sezonalnosti i bolju zaposlenost, u konačnici doprinijeti očuvanju baštine i donijeti veću društveno-gospodarsku korist svojim lokalnim zajednicama, ali i šire. Stoga je vrlo važno da svaka lokalna jedinica samouprave razvija strategiju turizma koja počiva na osnovnim parametrima održivog razvoja; upravlja destinacijom uz suradnju svih koji u njoj žive i rade, definira i prepozna gospodarsku vrijednost turizma te njegov društveno-kulturni i utjecaj na okoliš. Bitno je da svaka pojedina destinacija definira svoje turističke prioritete i ciljeve te prema tome planira i donosi strategiju razvoja. U to moraju biti uključeni njezini stanovnici, kao i javni i privatni sektor, a država je tu da pomogne sufinanciranjem projekata.

Da Hrvatska promišlja održivo, vidljivo je iz brojnih aktivnosti Ministarstva turizma, kao i brojnih drugih dionika. Ministarstvo turizma donijelo je Akcijski plan zelenog turizma, tijekom prethodnih godina kroz Oznaku kvalitete ugradilo je standarde za hotele vezano uz poštivanje okoliša i kulture, svojim potporama pomaže strukovnim udrugama da obrazuju i/ili razvijaju programe koji će doprinijeti održivom, odgovornom razvoju turizma. Kroz Operativne programe EU, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, pomažemo podizanju energetske učinkovitosti smještajnih objekata, razvoju ruralnog turizma, čuvajući time i prostorne i ljudske resurse, koji su uglavnom izvan glavnih turističkih i gospodarskih tokova. Osim toga, u Ministarstvu pripremamo svojevrsne upute savjetodavnog tipa s nekoliko desetaka parametara održivog razvoja. Sva mjesta moći će se pronaći u njemu, vidjeti razvijaju li se na održiv način i imaju li prepoznatljiv turistički proizvod. Predstavit ćemo ih uskoro i vjerujem da će biti korisna za sve dionike u sustavu.

Turizam ima moć transformacije destinacija, poslovanja, pogleda na svijet, već sad se može reći da predstavlja jednu od najznačajnijih aktivnosti 21. stoljeća, aktivnost koja može doprinijeti izgradnji bolje budućnosti za ljude, planet, mir i prosperitet. Ovom prilikom želio bih zahvaliti svim turističkim djelatnicima, svim domaćinima, a to smo svi mi - građani Republike Hrvatske, na izuzetno uspješnoj turističkoj godini.

Dragi gosti, zahvaljujemo na vašem odabiru Hrvatske kao vašeg odmorišnog odredišta. Vjerujem da ste uživali u njenoj kulturnoj i prirodnoj baštini i gostoprimstvu vaših domaćina. Vi ste ambasadori hrvatskog turizma, ambasadori svega dobrog i lijepog što turizam donosi u živote svih ljudi.



Poruka ministra