Polančec o turizmu i privatizaciji

Slika /arhiva/Polancec.jpg


Za hrvatski turizam važno je nastaviti s privatizacijom preostalih 14 turističkih poduzeća u državnom portfelju u kojima država ima većinski udjel, kazao je danas na okruglom stolu o turizmu u Zagrebu potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec.

Okrugli stol o turizmu zajednički su organizirali Sindikat turizma i usluga Hrvatske (SUTH), zagrebački ured međunarodne sindikalne asocijacija ICEM-IUF te zagrebački ured Zaklade Friedrich Ebert.

Polančec je dodao i da će "naravno, doći do zastoja privatizacije' (zbog afere u Hrvatskom fondu za privatizaciju) , ali da privatizacija nema alternative, osim stečaja koje, ističe, treba izbjeći, kako kod turističkih tvrtki tako i drugih, poput TLM-a, splitske i sisačke Željezare.

Naglasio je i da sve od 14 preostalih turističkih tvrtki u državnom portfelju imaju slične i velike probleme, svaka od njih godišnje traži pozajmice za plaće, i kao takve ih je teško i pripremiti za privatizaciju.

Njihova privatizacija treba biti transparentna, a cilj nije prikupljanje novca u državni proračun, nego pronaći dobrog partnera i 'svježi novac' za razvoj tih tvrtki i dalje zapošljavanje uz rješavanje vlasničkih odnosa i pitanja državnog zemljišta, drži Polančec.

Istaknuo je i da je turizam jedna od najznačajnijih hrvatskih gospodarskih grana, ali i da koliko god turistički rezultati bili dobri još puno toga treba rješavati i urediti, prije svega vlasničke odnose.

Kao primjere kojima se zadnjih nekoliko mjeseci (i godina) bavio u turističkom portfelju i kao predsjednik Upravnog odbora HFP-a iznio je problematiku tvrtki crikveničkog Jadrana i Haludova s Krka.

Najavio je i da 'rade na uvođenju softverskog rješenja koje će ocjenjivati 109 varijabli koje utječu na to koja je ponuda najbolja'. (Hina)



Pisane vijesti