Počeo 13. Špancirfest

Slika /arhiva/110819-spancir1.jpg

Turistička zajednica grada Varaždina organizator je jednog od  najposjećenijih festivalskih događanja u Hrvatskoj i regiji, festivala dobrih emocija – Špancirfesta, koji je jutros započeo izlaskom uličnih zabavljača na ulice i trgove u centru Varaždina te otvaranjem kućica s ponudom raznovrsnih izlagača, što će trajati do 28. kolovoza.

U deset dana šetačima u starogradskoj jezgri ponudit će oko 250 programa - koncerata, predstava za djecu i odrasle, uličnih programa i kreativno-edukativnih radionica te mnogo drugih popratnih sadržaja. Oko 215 programa bit će besplatno, a prvi put naplaćivat će se ulaznice za koncerte na pozornici kod Starog grada.

Pozornica na Starom gradu bit će glavna festivalska pozornica, a nosi naziv "MTV pozornica". Na njoj će nastupiti 27 hrvatskih, regionalnih i stranih sastava, među kojima i Jinx, Let3, TBF, Majke, Električni orgazam, Asian Dub Foundation i Morcheeba, a već večeras Vlasta Popić, Vatra i Urban&4.

Postavljene su i dvije velike koncertne pozornice, na Stančićevom trgu i na glavnog gradskom trgu Korzu. Šetači će na Stančićevom trgu svake večeri moći uživati u nastupima glazbenih sastava iz cijelog svijeta. Tamo će, među ostalim, nastupiti Vlatko Stefanovski Trio, Vještice i Shantel & Bukovina Club. Večeras će koncertni program na toj pozornici otvoriti Darko Rundek & Cargo Trio.

Glavni gradski trg Korzo bit će mjesto na kojem će se izvoditi pop glazba, šansone, domaće popevke, klapska i instrumentalna glazba, a nastupit će, među ostalima Klapa Libar, Demoni te bendovi Beatles Revival i ABBA Real Tribute.

Špancirfest nudi i devet komedija, dvadesetak dječjih predstava, oko 150 uličnih programa te Kreativfest u sklopu kojeg će biti održano šest radionica. Uska ulica bit će ponovno mjesto Paleta festa koji okuplja likovne umjetnike, a djeca će se i ove godine moći zabavljati u Vindilandu smještenom uz Stari grad, u kojem će biti organizirano i kino pod zvijezdama.

Novitet Špancirfesta je izložba instalacija u zraku u Gundulićevoj ulici, Slavonsko dvorište u kojem će biti predstavljeni tradicijski obrti, rukotvorine i slavonske delicije te Festivalski kamp i Mobilisis party pored sportske dvorane uz rijeku Dravu.

Osim u zabavno-kulturnim programima, posjetitelji će moći uživati u bogatoj ugostiteljskoj ponudi te ponudi oko 140 izlagača koji će izložiti i prodavati proizvode tradicijskih obrta, rukotvorine suvremenih uporabnih predmeta baziranih na hrvatskoj etnološkoj i kulturnoj baštini, artefakte primjenjenih umjetnika, hranu i piće spravljene po tradicionalnim receptima te razne suvenire.

I ove godine, bit će osiguran autobusni prijevoz Zagreb-Varaždin, po povoljnim uvjetima. Informacije o Špancirfestu dostupne su na mrežnim stranicama festivala. (Hina)



Pisane vijesti