Makarsko primorje – turističko ljeto se nastavlja

Slika /arhiva/110803-ma1.jpg

Treći vikend kolovoza na Makarskoj rivijeri u znaku je smjene gostiju, prvi put ovoga ljeta s brojnijim odlaskom od dolaska turista. Računa se da će oko 12.000 gostiju zaključiti ljetovanje, a više od 8000 stići na Primorje gdje će, prema današnjim informacijama iz turističkih ureda, ljetovanje nastaviti oko 40.000 gostiju.

Hotelijeri na Makarskom primorju, ugošćuju više od 12,5 tisuća gostiju većim dijelom stranih. Posluju uglavnom bez slobodnih kapaciteta, doznaje se od Žarka Kristića iz Hotela Brela, kazuju to i hotelijeri Tučepa i Podgore, a to potvrđuje i direktor Hotela Makarska Joško Lelas dodajući kako je dio vodećih hotelskih kuća s rivijere uputio agencijama ,,stop-booking,, do potkraj rujna pa se gosti i dalje upućuju na prethodnu rezervaciju smještaja.

Dobrom popunjenošću smještajnih kapaciteta zadovoljni su i privatni kućevlasnici koji i dalje imaju vrlo dobro popunjene postelje, a zadovoljstvo sezonom kojoj pogoduje i lijepo vrijeme ne kriju ni u autokampovima. U tim vrstama objekata ima dovoljno slobodnih mjesta pa prethodna rezervacija nije potrebna.

S obzirom na smjenu gostiju, promet je danas na cestama Makarskog primorja znatno pojačan. Na državnoj cesti D8 vozi se usporeno, a u pravcu Splita u dugim isprekidanim kolonama, dok je stanje u prometu isto je i na putnim pravcima od Makarske prema Vrgorcu i od prijevoja Dupci kod Brela prema Šestanovcu do autoceste. Na izlazu s autoceste kod Vrgorca kao i na naplatnim kućicama na izlazu Ravča nema gužvi u prometu, doznaje se od prometne policije Vrgorca

Trajekt na liniji Makarska – Sumartin plovi prema plovidbenom redu i uspijeva ukrcati sva vozila prema Sumartinu. Na liniji Drvenik – Sučuraj od jutros pa sve do 13,45 sati plovio je samo trajekt ,,Ston,, pa se na ukrcaj u Drveniku čekalo oko dva sata. Prije prve današnje plovidbe drugog trajekta ,,Lastovo,, koji je  zbog jučerašnjeg otkazivanja upravljačkog sustava bio isključen iz prometa prema Hvaru, u luci Sučuraj na prijevoz za kopno čekalo je više od 200 vozila, pa je čekanje na ukrcaj bilo duže od 3 sata. Inače, trajekt ,,Lastovo,, izgrađen je  1997. godine u ,,Brodosplitovu,, brodogradilištu specijalnih objekata, a može primiti 150 putnika i 36 vozila. Na autobusnom kolodvoru u Makarskoj gdje dnevno stiže i odlazi 106 autobusnih linija, velika je gužva u dolasku i odlasku putnika, autobusi kasne u dolasku iz pravca Splita oko dvadesetak minuta, a karte za sva udaljenija odredišta su rasprodane iako su na pojedinim linijama uvedeni dodatni autobusi. (V. Ribarević)



Pisane vijesti