Otvoreni Dani Dioklecijana

Slika /arhiva/110819-dioklec1.jpg

Tradicionalna kostimirana glazbeno-zabavna priredba Dani Dioklecijana otvorena je u petak navečer na splitskom Peristilu, a dužnost cara Dioklecijana tijekom četverodnevnog trajanja priredbe preuzeo je glumac Čedo Martinić, dok je carica Priska modna kreatorica Anamarija Asanović. Dane Dioklecijana, koji se održavaju sedmu godinu zaredom, otvorio je splitski dogradonačelnik Jure Šundov odjeven u bijelu halju nalik na one iz rimskog (Dioklecijanova) doba te noseći na glavi vijenac od maslinovih grančica. Šundov je zaželio svima da se, kako je rekao, osjećaju carski u iduća četiri dana u Splitu, te je Dioklecijana (Čedo Martinić) pozdravio s "Ave Cezare".

Zahvaljujući dogradonačelniku Šundovu što mu je prepustio grad, Dioklecijan je rekao da počinje četverodnevna vladavina Splitom četiri cara. „Jedan će vladati Banovinom (sjedište Gradske uprave), drugi trgovinama, treći hotelima, a četvrti – to sam ja, brinut će se o ovom našem puku“, rekao je Dioklecijan. On je pozvao nazočne na kušanje delicija u podrumima Dioklecijanove palače koje su spremili njegovi kuhari, a koje također podsjećaju na Dioklecijanovo doba od prije 1700 godina. "Tamo gdje sam ja, nema krize ni švicarskog franka", našalio se.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, također odjeven u bijelu halju i s vijencem od maslinovih grančica, obraćajući se nazočnima rekao je kako mu je bilo zadovoljstvo doći u Split podržati Dane Dioklecijana. "Neka ova priredba bude na zadovoljstvo svim građanima Splita i gostima", kazao je Bulić. I župan splitsko dalmatinski Ante Sanader odjeven u bijelu halju s maslinovim vijencem na glavi zaželio je dobrodošlicu caru Dioklecijanu u Split u kojem će, kako je rekao, imati "sve časti i slasti, ali ne i vlasti". Gradonačelnik Kaštela Joško Berket, također odjeven u rimskom stilu, obraćajući se caru Dioklecijanu zatražio je pomoć u izgradnji kanalizacije u Kaštelima. Dogradonačelnica Trogira Vedrana Zelalija u svom je obraćanju pozvala Dioklecijana da, kao što je u Splitu prije 1700 godina izgradio palaču, sada sagradi most od Čiova do Trogira kako bi se spriječile prometne gužve u tom gradu.

Na večerašnjoj svečanosti otvaranja Dana Dioklecijana po prvi puta su se predstavili članovi splitske udruge "Dioklecijanova legija" priredivši igrokaz borbi drvenim mačevima i štitovima. A talijanska udruga "Civitata Romana", koja tradicionalno gostuje na Danima Dioklecijana, večeras je noseći drevne odore iz Dikolecijanova doba priredila borbu gladijatora podsjećajući time na doba Rimskog carstva. Publika, među kojom je bilo i mnoštvo stranih turista, s posebnom je pozornošću pratila polusatne "borbe gladijatora", nagrađujući protagoniste pljeskom.

Prije svečanog otvaranja priredbe, u kočijama s dvopregom car Dioklecijan i carica Priska provezli su se duž rive, te Marmontovom i Ulicom kralja Tomislava do kipa Grguru Ninskom odakle su pješice otišli na Peristil. Za vrijeme polusatne vožnje kočijama više puta su se zaustavili da bi se fotografirali s okupljenim mnoštvom. Tijekom trajanja Dana Dioklecijana Split će, kako je najavljeno, mnoštvom događanja zaživjeti sjajem kojim će se evocirati uspomene na doba utemeljitelja Dioklecijanove palače prije 1700 godina. (Hina)



Pisane vijesti