Otvorena izložba fotografija spomenika kulture u turističkom oglašavanju

Slika /arhiva/RIJEKA, 18.5.2009
RIJEKA,18. svibnja 2009.

U povodu Međunarodnog dana muzeja, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) otvorio je danas u Galeriji "Mali salon" izložbu plakata iz svoje muzejske zbirke pod nazivom "Spomenici kulture u turističkom oglašavanju".

Plakati uvršteni u izložbu nastali su 1994. i 1995. godine, a naručila ih je Hrvatska turistička zajednica radi prikupljanja gradiva za izradu turističke brošure "Mala zemlja za veliki odmor" i "1000 otoka hrvatskog Jadrana". Tako je nastala serija od 59 plakata od kojih je na 39 korištena fotografija Ive Pervana, a na ostalima su korištene fotografije Damira Fabijanića, Ivana Zubovića i drugih. Dizajnirao ih je Mihajlo Arsovski.

Otvarajući izložbu, autorica Ljubica Dujmović-Kosovac najavila je i današnju umjetničku akciju kao popratni program izložbe. U blizini Galerije "Mali salon" članovi grupe W-ateliera, u kojoj su djeca u dobi od sedam do 12 godina, s voditeljicom Izabelom Peculić i dvjema suradnicama, likovnom umjetnicom i likovnom pedagoginjom Mladenkom Staničić te likovnom umjetnicom Silvijom Đolongom animirat će građane da na predlošcima u obliku jastuka ostave otiske dlanova obojene temperom.

Gotovi radovi predstavit će se u galerijskome prostoru riječkoga MMSU-a. Tri jastuka dobrodošlice, kako je objekte nazvao organizator, nosit će otiske u plavoj, zelenoj i ljubičastoj boji kao asocijaciji na vodu, zatim u crvenoj, narančastoj i žutoj boji kao asocijaciji na emociju te u crno-bijeloj kombinaciji kao simbolima vrijednosti. Ta tri ključna pojma, voda, emocija i vrijednost, po ideji autora iz riječkoga MMSU-a, mogu djelovati kao istoznačnice i promotori odnosa muzej - turizam.

Izložba u "Malom salonu" otvorena je do 7. lipnja. (Hina)


Pisane vijesti