Otvorena 11. izložba "Jesen u Lici"

Slika /arhiva/GOSPIĆ, 3.10.2009
"Jesen u Lici" naziv je dvodnevne izložbe koja je danas pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade otvorena u Gospiću u nazočnosti ličko-senjskog župana Milana Jurkovića, gradonačelnika Milana Kolića, ministara zdravstva i socijalne skrbi te turizma, Darka Milinovića i Damira Bajsa.

Dvjesto i četrdeset izlagača iz Ličko-senjske i 14 županija te iz nekoliko susjednih država danas i sutra predstavljaju proizvodne mogućnosti poljoprivrednih gospodarstava, malih poduzetnika i onih koji proizvode različite prehrambene i ukrasne proizvode čuvajući tako tradiciju ličkog kraja.

Izlažu se isključivo vlastiti proizvodi, stare sorte voća, ljekovito bilje, med i ostali plodovi prirode, a nisu zaboravljeni ni stari zanati i proizvodi iz kućne radinosti, dijelovi namještaja, bukare i ličke tamburice. Izlažu i proizvođači poznatog ličkog krumpira.

"Izložba Jesen u Lici kao najveća gospodarska, turistička i etno-kulturna manifestacija prilika je i pravo mjesto za razmjenu iskustava i uspostavu kontakata s proizvođačima prehrambenih proizvoda koji će sve češće pojavljuju na trpezama hotela", rekao je župan Milan Jurković.

Pozdravljajući izlagače, ministar turizma Damir Bajs naglasio je da su u posljednjih nekoliko godina vidljivi rezultati izložbe "Jesen u Lici", a to je i razumljivo, kako je dodao, jer je Ličko-senjska županija u ovoj turističkoj sezoni, koja je bila vrlo teška, kroz cijelu godinu bilježila "plus" u turizmu.

"Krenuli smo u sezonu s Plitvica s priprema turističke sezone, rekli smo da će biti teško, ali vi u Lici bili ste optimisti", rekao je Bajs.

Po njegovim riječima Hrvatska neće živjeti samo od turizma, ali turizam mora biti prisutan svugdje u Hrvatskoj. "Možemo prodati našim turistima sve što proizvedemo, a Lika posebno, jer ima zdravu hranu, a da je to tako dokazuje i ova izložba", rekao je Bajs.

Uzvanike, goste, izlagača te posjetitelja pozdravio je u ime hrvatske premijerke ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović

"Raznovrsnost proizvoda izloženih na Jeseni u Lici najbolji je odgovor na krizu. Lika dokazuje da se uvijek može bolje. Ove je godine ostvarila pet posto veće turističke rezultate. To je odgovor onima koji su proteklih mjeseci pozivali na pesimizam, da Hrvatska ne može dalje", rekao je Milinović, dodavši kako je Jesen u Lici najbolji odgovor na takve tvrdnje.

Prošle godine primjerice izlagalo je 200, a ove godine 240 izlagača iz Ličko-senjske i drugih županija, podsjetio je, napomenuvši kako mnogi sajmovi za vrijeme gospodarske krize bilježe manji broj posjeta i izlagača, a Ličko-senjska županija još je jednom poslala poruku da je s ostvarenim rezultatima u gospodarskom razvoju značajan kotačić u ukupnim postignućima koje se bilježe na razini Hrvatske.

Na izložbi će se ocijeniti najkvalitetniji sirevi i med, a po prvi put i kvaliteta ličke šljivovice.

Posebnim vlakom iz Zagreba su na izložbu došli mnogi Ličani i njihovi gosti, a više od 20 autobusa dovezlo je posjetitelje s Kvarnera i Istre.

Program 11. izložbe "Jesen u Lici" upotpunit će izvornom pjesmom i plesom 12 kulturno-umjetničkih društava. (Hina)


Pisane vijesti