Završio Festival grožđa i vina

Slika /arhiva/SUPETAR, 3.10.2009
U Supetru na Braču večeras je završio Festival grožđa i vina "Dani varenika 2009." koji je trajao od ponedjeljka, u organizaciji Turističke zajednice grada Supetra i uz pokroviteljstvo Hrvatske turističke zajednice.

Riječ je o tradicionalnoj jesenskoj priredbi tijekom koje se priprema i tako propagira varenik i jela sa varenikom.

Varenik postoji od kada i postupak prerade grožđa u vino i jedan je od najstarijih dodataka jelima u povijesti. Pripravlja se tako da se mošt iskuhava toliko dugo dok se ne dobije gusta tekućina. Taj slatki gusti bezalkoholni nektar je izuzetno hranjiv i zdrav.

U proteklih šest dana supetarski restorani u ponudi su imali jela s dodatkom varenika koja su se mogla kupovati po promotivnim cijenama, a isto tako je održana prezentacija i degustacija originalnih torti s Brača poznatih kao Hrapačuša, Škripska i Bračka torta.

Jutros su sudionici festivala brali grožđe u vinogradu nakon čega je započelo turnjanje, te kuhanje varenika na vatri od bračke česmine.

Mediteranska prehrana bez varenika nije iskonska mediteranska prehrana i zato smo danas tu, a sve torte i slastice koje su se pripremale ovih dana bazirane su upravo na smokvama, orašastim plodovima i grožđu, kazala je nutricionistkinja Olja Martinić. Varenik, nastavila je, oko kojega se sve vrtjelo proteklih nekoliko dana, poznat je kao bezalkoholni nektar koji se na otoku proizvodio u isto vrijeme kada i vino, a kao koncentrat se upotrebljavao da bi popravio ukus jelima. Upravo su upornost i gastronomski užitak obitelji bili razlog da su otočanke sačuvale tradiciju pripreme varenika više od tisuću godina, dodala je Martinić. (Hina)
 

Pisane vijesti