Otvoren proizvodno-turistički kompleks "Sirana Tar"

Slika /arhiva/130509-tar1.jpg

Danas je u Taru otvoren proizvodno-turistički kompleks u koji je Agrolaguna u ovoj fazi uložila 35 milijuna kuna i zaposlila 40 radnika. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija sirane “Sir Laguna“ i obnova zgrade stancije Špin, uređena je nova kušaona i izgrađena cesta sira, kojom se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte. Otvorenju kompleksa prisustvovali su ministar turizma Darko Lorencin i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, istarski župan Ivan Jakovčić i Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora te brojni drugi gosti. U Strategiji razvoja hrvatskog turizma veliku smo pažnju posvetili gastronomiji kao jednom od motiva dolaska gostiju, a ova sirana na dobar način spaja poljoprivredni i turistički proizvod, rekao je ministar Lorencin, dodavši kako takva ponuda pruža cjelovit doživljaj odredišta i obogaćuje turističku ponudu ovog dijela Istre. 

Danas je u Taru otvoren proizvodno-turistički kompleks u koji je Agrolaguna u ovoj fazi uložila 35 milijuna kuna i zaposlila 40 radnika. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija sirane “Sir Laguna“ i obnova zgrade stancije Špin, uređena je nova kušaona i izgrađena cesta sira, kojom se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte. Otvorenju kompleksa prisustvovali su ministar turizma Darko Lorencin i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, istarski župan Ivan Jakovčić i Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora te brojni drugi gosti.

U Strategiji razvoja hrvatskog turizma veliku smo pažnju posvetili gastronomiji kao jednom od motiva dolaska gostiju, a ova sirana na dobar način spaja poljoprivredni i turistički proizvod, rekao je ministar Lorencin, dodavši kako takva ponuda pruža cjelovit doživljaj odredišta i obogaćuje turističku ponudu ovog dijela Istre. 

Realizacija ovog iznimno zahtjevnog projekta započela je u srpnju prošle godine i trajala je samo šest mjeseci, a “Sir Laguna“ jedna je od tri sirane u Hrvatskoj koje su za rekonstrukciju i opremanje ugovorile potporu IPARD programa. Sirana će samo u prvoj fazi proizvoditi 300 tona sira i 100 tona skute godišnje, čime je nastavljena tradicionalna proizvodnja, uz postojeći asortiman (kravlji sir, ovčji sir, miješani sir i sir s tartufima), obogaćuje se sirom u teranu, miješanim sirom od tri vrste mlijeka, ribancem i skutom.

Agrolaguna je osamdesetih godina prošlog stoljeća započela s uzgojem ovaca radi proizvodnje i prerade mlijeka u vlastitoj maloj sirani. Ovčarska farma Špin smještena je na sjeverozapadnoj obali Istre u Taru kraj Poreča, samo dva kilometra od mora. U početku je sirana prerađivala isključivo ovčje mlijeko s vlastite farme i proizvodila tek 10 tona sira godišnje.  Zatim je pokrenut otkup ovčjeg i kravljeg mlijeka od kooperanata s područja Istre. Ulaskom u Agrokor koncern 2004. godine, sirana počinje proizvoditi kravlji i miješani sir, sir s tartufima i skutu, a proizvedene količine dostižu 125 tona. Sirana „Sir Laguna“ bit će mjesto na kojem će turisti moći posjetiti farmu ovaca te kušati i kupiti autohtoni istarski sir, što je neposredan način povezivanja poljoprivredne proizvodnje i turizma, dviju osnovnih grana privređivanja u Istri.



Pisane vijesti