Turistička predsezona odvija se očekivano, svibanj počeo odlično

Slika /arhiva/grbhgk100.gif

Turistička predsezona u Hrvatskoj se odvija u skladu s očekivanjima i bez nekih 'potresa' te je nakon nešto slabijeg travnja već vidljiv bolji svibanj, a rezultati cijele turističke godine najviše će ovisiti o lipnju u kojem su mogući i porasti u odnosu na prošlu godini, procjena je Turističko poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore (HGK) iznesena na njegovoj ovotjednoj sjednici.

Predsjednik tog Vijeća Franco Palma ističe i da se predsezona u Hrvatskoj odvija normalno, da je očekivano nakon dobrog ožujka (kada je bio i Uskrs) uslijedio nešto slabiji travanj, ali da se ti mali minusi mogu 'istopiti' već u svibnju koji je u svim odmorišnim destinacijama na Jadranu odlično počeo.

To je potvrdio i Igor Borojević iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) naglasivši da je i u travnju gotovo sa svih važnijih tržišta došao sličan broj ili i nešto malo više turista nego prošle godine, ali da prvi podaci iz HTZ statistike ipak pokazuju mali minus.

Među tržištima pad je zabilježen iz Rusije, ali ne toliko zbog viznog režima nego više jer ruski touroperatori intenzivnije dolaske počinju sa svibnjem i u lipnju. S tog tržišta će se sigurno dogoditi pad ove godine, ali s obzirom na povećani broj avio linija sa Rusijom taj bi pad mogao biti ublažen, kaže Borojević dodajući da će pada vjerojatno biti i iz Španjolske te Italije zbog krize u tim zemljama.

Član tog Vijeća i direktor Kamping udruženje Hrvatske (KUH) Adriano Palman istaknuo je kako je u hrvatskom kampingu od otvaranja ove godine do kraja prvosvibanjskih praznika ostvaren porast broja noćenja od 2 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Napominje da su do sada u kampovima najviše noćenja ostvarili Slovenci i Nijemci, koje slijede Austrijanci, Talijani i Nizozemci, što je uobičajena struktura gostiju u razdoblju prije glavne sezone.
I dalje se nastavlja trend da najveće poraste bilježe najkvalitetniji kampovi, dok je u vezi nastavka sezone Palman istaknuo da su najave pozitivne, a da će vremenske prilike zapravo pokazati je li moguće dostići ili i premašiti lanjske rekordne rezultate u kampingu.

Tijek predsezone normalnim ocjenjuju i u Udruzi poslodavaca hotelijera u Hrvatskoj (UPUHH) čija direktorica Iva Bahunek napominje da su hotelijeri odlično radili za prvosvibanjske praznike, da bi i cijeli svibanj zbog rasporeda blagdana (Duhovi) i praznika mogao biti dobar, a onda već kreće lipanj i glavni dio sezone za koju već sada hotelijeri vjeruju da će biti odlična popunjenost. (Hina)

 



Pisane vijesti