Otvoren festival mora i pomorske tradicije "Fiumare"

Slika /arhiva/140520-Fiumare(3).jpg

Četvrti kvarnerski Festival mora i pomorske tradicije Fiumare 2015., koji se ove godine održava u sklopu međunarodnog projekta „Mala barka“, operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.-2013., počeo je danas izložbom tradicijskih barki sjevernog Jadrana na riječkom Korzu. Najizvornija tradicijska barka, a izloženo je po nekoliko primjeraka guca, batane i pasare, bit će proglašena u četvrtak na svečanom otvaranju festivala Fiumare ispred HNK Ivana pl. Zajca.

Osim toga, u izlozima Rijeke postavljena je izložba fotografija tradicijskih jedrenjaka, koji svake godine nastupaju na pomorskoj regati i festivalu Hanse Sail u početku kolovoza u prijateljskom njemačkom gradu Rostocku.

Festival predstavlja praktični prikaz očuvanja i revitalizacije brodograđevne, pomorske, ribarske baštine i kulture življenja uz Mediteran na turistički atraktivan način. Provode ga volonteri iz brojnih udruga, predvođeni "Koordinacijom udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre", potpomognuti institucijama i tvrtkama.

"Mala barka", odnosno "Fiumare" tako prikazuje male tradicijske barke na jedra u samom središtu Primorsko-goranske županije i grada Rijeke - na Korzu, ali i u moru u riječkoj luci kao i  u prvoj luci grada - Mrtvom kanalu. Male tradicijske barke glavne su zvijezde promenada i regata, njima jedre djeca u pratnji roditelja ne samo po moru već i po jezeru Bajer u planinskom predjelu Kvarnera - Gorskom kotaru.

Na ishodištu suvremene Rijeke, uz Mrtvi kanal prikazuju se vještine starih zanata, brodograditeljstva, izrade konopa, ribarskih alata, jedara, vještine navigacije, a također, trguje se autohtonim proizvodima.

"Mala barka" i "Fiumare" pozivaju na istraživanje "živog tkiva grada", kroz prostore koji stoljećima žive na isti način - tržnica, ribarnica, morska  luka, korzo - nekadašnja obalna crta i pripovijedaju svoju prošlost.



Pisane vijesti