Komemoracija za Janka Vranyczanyja-Dobrinovića, prvog hrvatskog ministra turizma

Slika /arhiva/mvep150520_mvep3.jpg

Danas je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održana komemoracija za prvog ministra turizma Republike Hrvatske Janka Vranyczanyja-Dobrinovića, uz nazočnost predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i zamjenika ministra turizma Daglasa Korace. „Hrvatska je punopravni član obitelji Europske unije i NATO-a. Posao koji je Janko Vranyczany-Dobrinović započeo, gotov je. Bio je čovjek snažnog hrvatskog identiteta, istovremeno slobodan i otvoren pred svijetom“, samo su neke od riječi kojima je, izražavajući sućut njegovoj obitelji, ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, opisala barda hrvatske diplomacije na današnjoj komemoraciji u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Danas je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održana komemoracija za prvog ministra turizma Republike Hrvatske Janka Vranyczanyja-Dobrinovića, uz nazočnost predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i zamjenika ministra turizma Daglasa Korace.

„Hrvatska je punopravni član obitelji Europske unije i NATO-a. Posao koji je Janko Vranyczany-Dobrinović započeo, gotov je. Bio je čovjek snažnog hrvatskog identiteta, istovremeno slobodan i otvoren pred svijetom“, samo su neke od riječi kojima je, izražavajući sućut njegovoj obitelji, ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, opisala barda hrvatske diplomacije na današnjoj komemoraciji u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Podsjetila je, među ostalim, da je Vranyczany predstavljao Hrvatsku u Bruxellesu još od listopada 1991. godine kao ravnatelj Hrvatskog ureda za veze s EZ-om i NATO-om, a kasnije, nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, i kao hrvatski veleposlanik pri Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu. „I u 71. svojoj godini, kada postaje hrvatski diplomat, radio je s veseljem i energijom nekoga tko je na samom početku karijere“, istaknula je ministrica, podsjetivši da je, kad je doživio ostvarenje svojih ciljeva, Vranyczany rekao: „Sada napokon možete i sami dalje“.

Svečanost komemoracije za Janka Vranyczanyja, koji je preminuo u Bruxellesu, 6. svibnja, u 95. godini života, održana je u uz nazočnost brojnih domaćih i stranih diplomata te premijera Zorana Milanovića, koji je, prisjećajući se rada s, kako je rekao, građaninom svijeta ali prije svega Hrvatom, zaključio: „Pamtit ću ga sa širokim osmjehom. Bio je klasa za sebe“.



Pisane vijesti