Opatija: 5. konferencija čelnika policija uoči turističke sezone

Slika /arhiva/opatija-by-bd.jpg

U Opatiji je danas otvorena 5. konferencija čelnika policija uoči turističke sezone, a na njoj sudjeluju predstavnici policija iz deset europskih zemalja te Generalnog tajništva Interpola.

Na konferenciji će predstavnici policija Austrije, BiH, Češke, Francuske, Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Njemačke i Hrvatske razgovarati o suradnji tijekom ove turističke sezone te o nastavku programa boravka policajaca iz zemalja turističkih ishodišta u turističkim područjima na hrvatskom Jadranu tijekom ljeta.
 
Glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić je, obraćajući se okupljenima, ocijenio da taj program znatno doprinosi slici Hrvatske kao sigurnog odredišta. Potvrđena je potreba i vrijednost ovakvog zajedničkog djelovanja, kazao je.
 
Državni tajnik u Ministarstvu turizma RH Ivo Mujo, ističući značenje sigurnosti turista, naveo je da je po istraživanjima i anketama provedenim među turistima ocjena osobne sigurnosti u Hrvatskoj na trećem mjestu važnosti motiva odabira ovog odredišta za odmor. Izrazio je nadu da će ova sezona po rezultatima biti na razini prošlogodišnje.
 
Tijekom uvodnog dijela konferencije su potpisani sporazumi o boravku stranih policajaca u hrvatskim turističkim mjestima i zajedničkom radu s hrvatskim kolegama tijekom ljetnih mjeseci. Tako će mađarski i poljski policajci raditi u Zadarskoj županiji, austrijski i njemački u Istarskoj, francuski u Dubrovačko-neretvanskoj, češki u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, slovački u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj, a predstavnici Interpola će biti smješteni u Dubrovniku.
 
Poseban sporazum je potpisan i s predstavnicima Savezne države Bavarske iz Njemačke čiji će policajci djelovati u Primorsko-goranskoj županiji.
 
Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor. (Hina)


Pisane vijesti