OGULINSKI FESTIVAL BAJKE

Slika /arhiva/OGULIN, 13.-22.6.2008;ogfb-logo.jpg

Ogulinski festival bajke (OGFB), potaknut stvaralaštvom velike dječje književnice, rodom Ogulinke, Ivane Brlić Mažuranić, održava se od 13. do 22. lipnja ove godine, predstavljajući brojna umjetnička ostvarenja iz Hrvatske i inozemstva.

Tematski jedinstven festival u Hrvatskoj, proslavljajući svoj treći rođendan u rodnom gradu velike hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić, postao je kulturna manifestacija kojom se kroz slavljenje bajke i bajkovitog stvaralaštva potiče, ostvaruje i prikazuje umjetnička i kulturna produkcija namijenjena djeci, mladima i odraslima.

Organizator festivala je Udruga Ogulinski festival bajke, a za umjetničku direkciju zadužen je Studio Artless i Željko Zorica, dok izvršnu produkciju vodi TZ Grada Ogulina i Ankica Puškarić. Produkcija festivala, vođenje međunarodne suradnje, koordiniranje odnosa s javnošću i medijima povjerena je Dragani Luciji Ratković i Karli Bačić-Jelinčić iz studija za kulturni menadžment Muze d.o.o. iz Zagreba.

Od 13. do 22. lipnja u Ogulinu i u prekrasnoj prirodi njegove okolice, domaći i inozemni umjetnici i kulturni djelatnici – stvaratelji i ljubitelji bajki i dječje književnosti, izvest će brojne predstave, radionice, izložbe i umjetničke akcije. Zahvaljujući jedinstvenoj sinergiji prirodnih ljepota, brojnih lokalnih mitova i legendi opisanim i u djelima I.B.Mažuranić te mnogobrojnim festivalskim kulturno–edukativnim sadržajima u programu ovogodišnjeg OGFB-a uživat će podjednako i djeca i odrasli.

Predstave 3. OGFB-a - odvijaju se na brojnim lokacijama tzv „scenama“ koje nose imena likova iz djela I.B.Mažuranić: scena Regoč (Frankopanski kaštel), scena Neva Nevičica (hotel Frankopan), scena Kosjenka (Svečana dvorana Pučkog otvorenog učilišta), scena Potjeh (Mala dvorana), scena Stribor (trg ispred Pučkog otvorenog učilišta), scena Jagor (Bike-park Ribarići). Uz spomenute scene dio programa odvija se i u prostoru Dječjeg vrtića „Bistrac“, Prve osnovne škole – Područne škole Zagorje te na brojnim otvorenim lokacijama u prirodi.

Jedna od zanimljivosti ali i posebnosti samog Festivala su i kostimirani likovi iz djela Ivane Brlić Mažuranić koji će posjetitelje svakodnevno voditi kroz program 3. OGFB-a. Kostime je osmislila akademska kiparica Zdravka Ivandija.

Od dodatnih sadržaja ovogodišnjeg OGFB treba izdvojiti i mogućnost putovanja posebnim Eko-izletničkim vlakom KARLEK koji 14. i 21. lipnja vozi na relaciji Zagreb – Ogulin, te poseban program pod nazivom CIKLOBAJKA uz otvorenje ogulinskog Bike-Parka 21. i 22. lipnja.

Više informacija o Festivalu: www.ogfb.hr 
 



Najave