Ministar turizma Damir Bajs u posjetu Hrvatskom autoklubu (HAK)

Slika /arhiva/080623-hak0.jpg

Ministar turizma Damir Bajs, u pratnji državnog tajnika Ive Muje, posjetio je danas Hrvatski autoklub i razgovarao o pripremi glavnog dijela turističke sezone s predsjednikom HAK-a Ivom Bikićem i glavnim tajnikom Tomislavom Družakom.
Poslije obilaska HAK-a, iz čijeg se centra ministar Bajs javio u II. program Hrvatskog radija, održana je zajednička konferencija za novinare s temom „Uvođenje vinjeta u Republici Sloveniji i predstavljanje alternativnih pravaca kretanja“, a sve u cilju pravodobnog informiranja turista koji na odmor u Republiku Hrvatsku dolaze iz zapadne i sjeverne Europe, vozeći se prometnicama kroz Republiku Sloveniju.

Ministar turizma Damir Bajs, u pratnji državnog tajnika Ive Muje, posjetio je danas Hrvatski autoklub i razgovarao o pripremi glavnog dijela turističke sezone s predsjednikom HAK-a Ivom Bikićem i glavnim tajnikom Tomislavom Družakom.

Poslije obilaska HAK-a, iz čijeg se centra ministar Bajs javio u II. program Hrvatskog radija, održana je zajednička konferencija za novinare s temom „Uvođenje vinjeta u Republici Sloveniji i predstavljanje alternativnih pravaca kretanja“, a sve u cilju pravodobnog informiranja turista koji na odmor u Republiku Hrvatsku dolaze iz zapadne i sjeverne Europe, vozeći se prometnicama kroz Republiku Sloveniju.

Alternativni pravci koje je predložio HAK su lokalne ceste na relacijama Zagreb-Celje-Dravograd, kojim su HAK-ovi vozači 184 kilometra prošli za 3 sata i 40 minuta, te Zagreb-Macelj-Ptuj-Šentilj i Zagreb-Macelj-Maribor-Šentilj.

Na potezu Rijeka-Trst nema problema s vinjetama, a ako se u Trst ide iz Pule, plaćanje se može izbjeći ako se od Kopra umjesto prema graničnom prijelazu Škofije vozači upute cestom uz more prema prijelazu Lazaret.

I ministar Damir Bajs i predsjednik HAK-a Ivo Bikić istaknuli su da ne mogu preporučiti alternativne pravce s aspekta sigurnosti i udobnosti putovanja, već da je riječ samo o obavijesti o mogućoj alternativi plaćanju vinjete.

Izvješća Povjerenstva hrvatske Vlade za koordinaciju aktivnosti i praćenje pripreme turističke sezone, kao i do sada održani radni sastanci u manjim skupinama za pojedina područja, govore kako je Hrvatska posve spremna za glavni dio ovogodišnje turističke sezone, rekao je ministar turizma Damir Bajs.

Kao predsjednik Povjerenstva, ministar je pokrenuo i nekoliko inicijativa vezanih prije svega uz odgodu primjene propisa o unošenju hrane u Republiku Hrvatsku, te problema kod ulaska maloljetnika, ali i kod usklađivanja radova na graničnim prijelazima i diljem Hrvatske uoči početka glavne turističke sezone.

Također, Ministarstvo turizma sudjeluje u sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći čime želi podići razinu medicinske usluge tijekom vršne sezone i osigurati potrebnu medicinsku skrb stranim turistima i građanima Hrvatske u turističkim odredištima u priobalju te posebno na otocima, kao i na području glavnih prometnih pravaca. Tako će i ove godine, kao i niz godina ranije, Ministarstvo turizma sufinancirati potrebe osam županija za dodatne medicinske timove u turističkim odredištima u iznosu od 1,25 milijuna kuna.
Hrvatska je u svijetu prepoznata kao atraktivna i sigurna turistička destinacija, dok je prema aktualnom stanju potražnje za našim turističkim odredištima ove godine realno očekivati daljnji porast fizičkog turističkog prometa, kazao je Bajs, dodavši kako očekujemo dolazak oko 12 milijuna turista. Ono što posebno naglašavamo jest iznimno veliki broj stranih turista.

U Hrvatsku je prošle godine ušlo više od 75 milijuna putnika, od toga 52 milijuna stranih, dok je oko 95 posto ukupnog broja putnika (71,5 milijuna) u Hrvatsku ušlo cestovnim putem. Samo preko hrvatsko-slovenske granice u Hrvatsku je ušlo gotovo 10 milijuna putničkih vozila s nešto manje od 32 milijuna putnika. Od toga je više od 11 milijuna putnika ušlo preko graničnog cestovnog prijelaza Macelj i gotovo isto toliko preko Bregane.

Samo u prva tri mjeseca ove godine u Hrvatsku je ušlo ukupno 13,5 milijuna putnika, što je 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, od čega je 8,1 milijun stranih i 5,4 milijuna domaćih putnika. Čak je 97,3 posto njih u Hrvatsku došlo cestovnim putem.

Po saznanju o uvođenju vinjeta za korištenje autocesta i brzih cesta u Republici Sloveniji, ministar turizma Damir Bajs reagirao je dopisom hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću, koji je preko veleposlanstva RH u Ljubljani dogovorio žurno održavanje konzultacija s mjerodavnim dužnosnicima. Ista je inicijativa upućena ministru prometa Božidaru Kalmeti da se na sastanku ministara prometa Hrvatske i Slovenije razmotri pitanje uvođenja vinjeta. Ministar turizma također je o prijedlogu za uvođenje vinjeta s kraćim trajanjem izvijestio i svojeg slovenskog kolegu, ministra gospodarstva Republike Slovenije.

Poslije toga, ministar turizma Damir Bajs i glavni tajnik HAK-a Tomislav Družak na sastanku u Ministarstvu turizma, 27. svibnja 2008. zaključuju kako slovensko uvođenje vinjeta stavlja u neravnopravan položaj tranzitne putnike, posebice turiste.

Uslijedile su i reakcije iz europskih zemalja, pa je tako glasnogovornica Europske komisije izjavila da uvođenjem vinjeta Slovenija ne bi trebala diskriminirati putnike u tranzitu u odnosu na građane Slovenije, dok su iz Austrije zatražili izuzeće za svoje građane.
Europski autoklubovi su također reagirali, a povjerenik EU za promet sredinom lipnja je izjavio da odluka Slovenije nije diskriminatorna, jer je predlažu kao privremenu mjeru; namjeravaju od sljedeće godine uvesti satelitsko praćenje prometa. Međutim, Austrija ima 10-dnevnu vinjetu koja se naplaćuje € 7, koju je uvela nakon pritiska na raniji prijedlog nepovoljnijeg rješenja, a model kojega namjerava uvesti Slovenija koristi samo Švicarska, koja nije članica EU.

Dakle opća je ocjena da se uvođenje vinjete smatra se nekorektnim jer veliki dio Slovenije nije pokriven autoputovima, veliki broj turista su tranzitni putnici, a moguće je nastajanje velikih gužvi pri kupnji vinjete. Najzad, to predstavlja poskupljenje putovanja na godišnje odmore (posebno bi pogodilo turistički promet iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Francuske, Nizozemske, Češke, Slovačke, Poljske i dr.)

S obzirom na stalni porast broja putnika koji u Hrvatsku dolaze cestovnim putem, namjera je Ministarstva turizma stranim turistima dati pravodobne informacije preko mreže predstavništava Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu, kao i diplomatsko konzularnih predstavništava te većih turoperatora, kako bi imali mogućnost izbora kod dolaska u Hrvatsku cestovnim putem, u čemu će pomoći HAK-ov usporedni pregled zamjenskih pravaca i troškova, ukoliko turisti ne žele plaćati šestomjesečnu vinjetu po cijeni od 35 eura za tranzit kroz Sloveniju.

U pripreme za turističku sezonu Hrvatski autoklub je uložio oko četiri milijuna kuna, rekao je predsjednik HAK-a Ivo Bikić. Obnovljen je informacijski sustav i zamijenjena telefonska centrala, deseci operatera i mehaničara HAK-a prošli su obuku u Hrvatskoj i Švicarskoj, nabavljena je i nova dijagnostička oprema za detektiranje kvara na vozilima raznih marki, a više od dvije stotine vozila u sustavu HAK-a spremno dočekuje sezonu.

Uz redovite poslove HAK-a, poput poslova popravka vozila na cesti, uklanjanja i prijevoza vozila, te informiranja o stanju na cestama na hrvatskom i stranim jezicima, kao i nadzora prometa iz zraka - Hrvatski autoklub će objaviti informativni letak na šest jezika namijenjen inozemnim motoriziranim turistima s kartama prometnica, itinererima ali i praktičnim savjetima.

Osim toga, HAK je počeo provoditi istraživanje kvalitete usluga domaćih autokampova u suradnji s Hrvatskom udrugom kampista, HGK, HTV-om te Kamping udruženjem Hrvatske. Riječ je o jednoj od aktivnosti HAK-a usmjerenih na zaštitu potrošača-vozača, s ciljem praćenja stanja i razine usluge autokampova u Hrvatskoj te informiranja javnosti o rezultatima.

Prema rezultatima TOMAS istraživanja 'Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj', u prošloj su sezoni turisti kao konkurentske prednosti hrvatskog turizma istaknuli ekološku očuvanost, klimu, ljepotu krajolika, sigurnost u zemlji, te gostoljubivost i čistoću mjesta, što Ministarstvo turizma nastoji održati i u ovoj sezoni, uz poticanje raznolikosti kulturne, zabavne i druge vanpansionske ponude u odredištu te prezentacijom kulturne baštine, zaključio je ministar Damir Bajs. 
 



Pisane vijesti