Održivost u središtu interesa brojnih svjetskih turističkih destinacija

Slika /1_A_fotke_vijesti/1_20231111_dht.jpg

Gosti sve više biraju održiva putovanja  
Kako najbolje očuvati resurse koji obogaćuju najposjećenije destinacije? Na koji način pobijediti u borbi protiv masovnog turizma? Kako zaštititi kulturno-povijesnu baštinu? Pitanja su to na koja su odgovore dali sudionici panel rasprave „Putovanje u održivost - iskustva destinacija!“, održane u organizaciji Hrvatske turističke zajednice u sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma, koji se ove godine održavaju u Rovinju 9. i 10. studenoga te na kojima sudjeluje više od 1200 sudionika.

Uvod u raspravu dao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, pritom naglasivši vrlo dobre turističke rezultate u dosadašnjem dijelu ove godine tijekom koje je hrvatski turizam ostvario 20 milijuna dolazaka i preko 106 milijuna noćenja. Kako je rekao, navedeno u odnosu na prošlu godinu predstavlja rast od 9 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima, dok u odnosu na rekordnu 2019. godinu navedeno predstavlja izjednačenje rezultata. Kao potvrdu odlične sezone direktor Staničić je podsjetio i na prihode od turizma koji bi, prema procjeni Hrvatske narodne banke, u ovoj godini trebali iznositi oko 14.3 milijarde eura, odnosno oko 1.3 milijarde više nego lani.
 
„Održivi turizam doprinosi stvaranju radnih mjesta, povećava životni standard, poboljšava infrastrukturu, potiče razvoj malih poduzetnika i promiče zajedničku odgovornost prema okolišu i društvu. Kao vodeća turistička destinacija Mediterana moramo težiti ravnoteži između turističkog razvoja, zaštite okoliša i zadovoljstva lokalnog stanovništva“, poručio je direktor Staničić, nadodavši kako će tema održivosti ostati u središtu interesa brojnih destinacija i tijekom nadolazećih godina.
 
S time su se složili i sudionici ove panel rasprave, odnosno Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji, Danijela Mihalić Đurica, direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj, Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije te Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.
 
Tako je Vukelić naglasila kako je masovni turizam jedna od glavnih prepreka održivom turizmu. „Italija se žustro bori s turističkom prenapučenošću, za što je najbolji primjer Venecija na području koje od 2021. godine kruzeri ne smiju ulaziti, dok će novi izazov uskoro biti i naplata ulaska u grad. Nadalje, Milano uskoro planira uvesti ograničenje brzine za automobile na pojedinim područjima grada, a sve u svrhu što brže i učinkovitije provedbe zelenih ciljeva“, istaknula je Vukelić.
 
Mihalić Đurica je pak naglasila kako si je Francuska kao zemlja postavila cilj da do 2030. godine bude prva zemlja u svijetu po kriteriju održivosti. „Održivi turizam je zapravo odgovoran turizam i to prema kulturnoj baštini, prirodi i nama samima. Cijeli niz aktivnosti i mjera već je istupio na snagu kako bi Francuska postigla održivost, kao što je primjerice kao alternativa avio prijevozu za kratke linije, uvedena izuzetno razvijena mreža željeznica kojom turisti, ali i lokalno stanovništvo, na vrlo efikasan način mogu posjećivati željena odredišta“, poručila je Mihalić Đurica.
 
O izazovima s kojima se susreću najpopularnije destinacije Splitsko-dalmatinske županije govorila je Ivana Vladović, direktorica županijske turističke zajednice, koja je poručila da smo zbog prevelike koncentracije na malom prostoru u kratkom vremenu došli do pritisaka na infrastrukturu. „Primorani smo upoznati potencijalne goste sa svim destinacijama koje one nisu otkrili, kako na obali i otocima, tako i u unutrašnjosti te sa svim manjim mjestima koja obogaćuju našu ukupnu ponudu. Također, moramo ih poticati da nas posjećuju tijekom cijele godine, a ne samo tijekom srpnja i kolovoza kada je Dalmacija prenapučena“, izjavila je Vladović.  
 
Koliko status održive destinacije može pomoći u daljnjoj promociji destinacije i privlačenju novih gostiju najbolje znaju u Međimurju, prvoj hrvatskoj regiji i četvrtoj na svijetu koja je pristupila Green Destination certificiranju. Rudi Grula, direktor županijske turističke zajednice naglasio je da je održivost zapravo evolucija te da je za realizaciju iste najbitnije sustavno rješavanje prostornih planova koji su, iza ljudi i čovječanstva, temeljni resurs za postizanje zelene transformacije.
 
U nastavku današnjeg programa na Danima hrvatskog turizma bit će održana panel rasprava „AI s osobnošću“ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, dok će u večernjim satima biti održana i svečana dodjela godišnjih turističkih nagrada uz izravni televizijski prijenos.

Pisane vijesti