Održani dani Ad turresa

Slika /arhiva/130722-adturres3.jpg

U Crikvenici su 20. i 21. srpnja održani Dani Ad turresa, kulturno-zabavna manifestacija zasnovana na vrijednoj arheološkoj baštini.

Dani vikenda bili su ispunjeni zanimljivim programom uz antičku glazbu i gastronomiju, bakanalije (večeri u čast boga Bakha), carsku povorku, borbe gladijatora, prodaju robova, prezentaciju antičkih zanata, antičke zabavljače i krotitelje, a najmlađi su se mogli igrati poput njihovih vršnjaka u antičko vrijeme.

Uz to, mnogi su posjetitelji kupili originalni suvenir ili kušali ukusne antičke delicije, a poseban doživljaj svim generacijama bili su paljenje antičke peći, prezentacija antičkog logora i škole za legionare te ostala događanja na arheološkome nalazištu "Ad turres".

Arheološka istraživanja na lokalitetu Igralište potvrdila su da je Ad turres naziv antičke Crikvenice te da povijesni razvoj grada traje dulje od 2000 godina. Uz to, otkrivena je lokalna keramičarska radionica Seksta Metilija Maksima za proizvodnju amfora, uporabne i graditeljske keramike, koja je po svojoj očuvanosti jedinstvena na prostoru Hrvatske. Među brojnim nalazima svakako treba istaknuti jedinstven tip rimske amfore, koja je prema nalazištu na kojemu je otkrivena dobila ime Crikvenica, a njezin službeni naziv je Jadranska amfora ravnog dna tip Crikvenica.

Organizatori Dana Ad turresa su Turistička zajednica i Muzej grada Crikvenice, a suorganizatori Grand hotel Dramalj i "Krasnica" d.o.o.  Pokrovitelji su grad Crikvenica i Županijska lučka uprava Crikvenica.



Pisane vijesti