Održana šesta „Regata drvenih barak“ u Selcu

  • Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/RDB Selce 2020 (11).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

​Sportsko turističko događanje 'Regata drvenih barak' u Selcu privukla je brojne posjetitelje i turiste. Ovu, već tradicionalnu regatu, organizira jedriličarski klub "Jadro" iz Selca koji promiče mornarske vještine i očuvanje pomorske tradicije.

Regata je vrijedan dio tradicije u Primorju, a pravo sudjelovanja imale su tradicijske drvene barke svih tipova, kao što su pasara, guc, batana, gajeta, leut i druge barke na jedra koje imaju neki od tradicijskih elemenata. Dok većina sličnih manifestacija preferira jedrenje, u Selcu je, uz regatu na jedra, održana i regata na vesla. Na taj je način sudjelovati mogao veći broj drvenih baraka, uključujući i one koje nisu opremljene za jedrenje.
 
„Naročito nas veseli veliki odaziv iz Lovrana, a posebno moramo istaknuti prijatelje iz Krka, koji su, osim pasarom, doplovili i s nedavno obnovljenim bragocom „Paulina“. Imali smo i drage goste iz Opatije i Mošćeničke Drage. Sa dvije barke su iz Novog Vinodolskog doplovili stari prijatelji našeg kluba, obitelj Žanić. Ipak, najveće veselje nam pričinjava veliki broj domaćih baraka, pa smo i ove godine imali jednu novu/staru pasaru u domaćoj floti“, kaže predsjednik kluba, veliki zaljubljenik u jedrenje i zagovornik revitalizacije pomorske baštine Davor Lončarić.
 
Regata je održana na moru ispred Selca, tako da se mogla pratiti iz svih dijelova mjesta, bez potrebe za okupljanjem građana. U regati „na jedra“ nastupilo je 17 baraka. Najbrži je bio, kao i prošle godine, guc Dina Mišćenića „Frane – Molly and Noel“ iz 1938. godine. Druga ukupno i najbrža pasara je „Pepi“ Maura Tessitorija“ iz 1947. a treći je guc MD 551, obitelji Mohović iz 1965. godine.
 
U regati „na vesla“ nastupilo je 7 baraka. Prvo mjesto uvjerljivo je osvojila posada Robert Mohović / Franko Gržin, iz Mošćeničke Drage, s gucem MD 551 koji su iznimnu mornarsku vještinu stjecali i demonstrirali na brojnim regatama i festivalima, od Hvara, Komiže i Murtera, preko Kvarnera, Istre i Venecije, do dalekog Bresta u Francuskoj. Drugo mjesto osvojio je Eduard Lončarić sa svojom pasarom, a treće je pripalo mladoj posadi JK „Jadro“ s klupskim gucem „Rožica“.

Ostale vijesti