​Kvarner: U prvih 20 dana srpnja dosegnuto 66% noćenja u odnosu na isto razdoblje lani

Slika /AAA_2020_ABC/b_logos/kvarner-logo-rl.jpg

Prema podacima sustava eVisitor trenutno ostvarenje u srpnju na Kvarneru iznosi 66% noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, što ga stavlja u vrh primorskih regija s najvećim turističkim prometom. Pri tome je popunjenost komercijalnih kapaciteta 40%, što je najbolje na razini Hrvatske.

Od početka 2020. godine do danas, rezultati pokazuju kako je na Kvarneru ostvareno 50% prošlogodišnjih noćenja u odnosu na lani. 
 
Trenutno, regija Kvarner, uz Istru, ostvaruje najveći turistički promet u Hrvatskoj. U mjesecu lipnju ostvareno je 43% noćenja u usporedbi s lipnjem 2019. godine. U prvih šest mjeseci, usporedimo li s prošlogodišnjih šest mjeseci, ostvareno je gotovo 40% noćenja.
 
U lipnju su na Kvarneru bili otvoreni svi kampovi, dok je kod hotela bilo otvoreno 70% kapaciteta. Najveći broj noćenja ostvaren je u obiteljskom smještaju i u kampovima. Tijekom lipnja Kvarner je ostvario 36% popunjenosti kapaciteta u komercijalnom smještaju usporedimo li s prošlogodišnjim lipnjem, što je najbolji rezultat u Hrvatskoj.
 
Otok Krk je u lipnju ostvario oko 500.000 noćenja, otok Lošinj nešto više od 150.000, Crikveničko-vinodolska rivijera gotovo 150.000 te otok Rab više od 130.000 noćenja.
 
„Kretanja turističkog prometa od svibnja pa sve do srpnja najvjernije prikazuju tjedne analize: u svibnju na Kvarneru ukupno je ostvareno 15% noćenja u odnosu na svibanj 2019. godine; u lipnju ostvarenje je doseglo 43% noćenja u odnosu na lipanj 2019. godine: na Opatijskoj rivijeri ostvareno je 30% noćenja, na Riječkom području 38%, Crikveničko-vinodolskoj rivijeri 35%, otoku Krku 49%, otoku Cresu 47%, otoku Lošinju 46%, otoku Rabu 41% te u Gorskom kotaru 64%; pri tome gosti iz Slovenije dosegli su 85% prošlogodišnjih noćenja, domaći gosti 61% a gosti iz Njemačke 39%; u srpnju do sada ostvarenje u noćenjima doseglo je 66% u odnosu na isto razdoblje lani: na Opatijskoj rivijeri i Riječkom području ostvareno je po 55% noćenja, Crikveničko-vinodolskoj rivijeri 62%, otoku Krku 70%, otoku Cresu 71%, otoku Lošinju 64%, otoku Rabu 69% te u Gorskom kotaru 61%; pri tome gosti iz Njemačke dosegli su 87% prošlogodišnjih noćenja, gosti iz Slovenije 81%, domaći gosti 75% a gosti iz Češke 74%“, ističe direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.
 
Popuštanjem mjera i ukidanjem ograničenja prelaska državnih granica, Turistička zajednica Kvarnera krenula je u promotivnu kampanju na najbližim tržištima: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka, te Italija (u trenutku spremnosti talijanskih gostiju za dolazak na Kvarner). Glavna poruka su blizina i dostupnost, sigurna turistička regija koja je za vrijeme pandemije vrlo uspješno upravljala kriznom situacijom, zatim otvoreni hoteli i kampovi, spremnost privatnih iznajmljivača i ugostiteljskih objekata za prihvat gostiju, autohtonu gastronomsku ponuda, te visoka razina kakvoće mora te prirodne ljepote destinacije.
 
Uz to, na mrežu predstavništava Hrvatske turističke zajednice u svijetu, zatim diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u svijetu, kao i na mailing liste novinara, partnera i touroperatora, poslan je newsletter koji komunicira vrlo dobro epidemiološko stanje na Kvarneru, sigurnost i sve uvjete potrebne za ugodan odmor.
 
„Kvarner je u turističku 2020. godinu krenuo s odličnim brojkama - tijekom siječnja i veljače ostvareno je 16% više noćenja i 16% više dolazaka. Popuštanjem mjera i otvaranjem granica, Kvarner je počevši od svibnja iz tjedna u tjedan bilježio postepen rast broja gostiju. Upravo se u ovim kriznim vremenima pokazalo da je turistička strategija razvoja Kvarnera, koju smo odredili i postavili i koja se temelji na visokoj kategoriji smještaja i ulaganju u kvalitetu ponude, ispravna i uspješna. Regija Kvarner nikad nije težila postati destinacijom za masovni turizam i time smo stvorili uvjete da se u ovakvim okolnostima gosti na Kvarneru osjećaju sigurnima te su nam se vratili čim je to situacija dopustila“, podsjetila je direktorica Peršić Živadinov.

Pisane vijesti