Nužna suradnja javnog i privatnog sektora u zdravstvenom turizmu

Slika /arhiva/grbhgk100.gif

Nužna je suradnja javnog i privatnog sektora u djelatnostima zdravstvenog i wellness turizma, rečeno je na sjednici Zajednice zdravstvenog turizma HGK i Zajednice wellness turizma HGK na kojoj se pored ostalog razmatrao zdravstveni turizam u sklopu Strategije razvoja turizma Hrvatske 2013. do 2020.

Predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma Marcel Medak je rekao kako je pored ostalog nužna standardizacija i kategorizacija u lječilišnom i wellness turizmu, što je ključno za tržišno poslovanje, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore.

U razvijenim zemljama, poput Njemačke, sama struka definira i unapređuje standarde i takvu praksu treba što više koristiti u Hrvatskoj, napomenula je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić.

Kazala je i kako će se u cilju što sustavnije i djelotvornije promocije izraditi baza podataka koja će omogućiti izradu kataloga kompletne ponude zdravstvenog turizma Hrvatske.

To će biti jedan segment brendiranja Hrvatske koja mora postati još prepoznatljivija na europskom i svjetskom turističkom tržištu.

Pomoćnica ministra turizma Božica Lapić istaknula je kako zdravstveni i wellness turizam imaju velike potencijale te su najbrže rastući oblici turizma koji u svjetskim razmjerima bilježe rast od 15 do 20 posto ostvarujući prihod veći od 200 milijardi dolara. U tim turističkim granama Hrvatska ima velike potencijale koje treba maksimalno iskoristiti.

U Strategiji razvoja turizma Hrvatske naglašena je važnost privatne inicijative u zdravstvenom turizmu koju je do sada ograničavala pravna regulativa, što se novim propisima nastoji maksimalno eliminirati, ustvrdila je Lapić.

Napomenula je kako se nastoji formulirati normativni okvir koji je puno fleksibilniji u odnosu na prijašnje stanje kako bi se stvorile pretpostavke lakšeg poslovanja.

Tako će se legalizirati obavljanje određenih turističkih poslova u okviru specijalnih bolnica i lječilišta pri čemu će se voditi računa o kompetentnosti, kvaliteti te certifikatima vezanim za te poslove o čemu se trenutno vodi stručna rasprava s predstavnicima putničkih agencija.

Trgovačko društvo može obavljati zdravstvene usluge u turizmu sukladno posebnim propisima odnosno na temelju odobrenja nadležnog ministarstva.

(Hina)



Pisane vijesti