NAJAVA OSNIVANJA EKO-ETNO KLASTERA

Slika /arhiva/090218-ekoetno-bd.jpg

Tijekom prve polovice ove godine trebala bi se održati osnivačka skupština Eko-etno klastera, čije su osnivanje s ciljem povezivanja malih proizvođača i pružatelja usluga ruralnih područja inicirali Hrvatski farmer d.d., Klub članova "Selo" i Zadruga za ruralni razvoj "Rural Coop", najavljeno je na današnjem sastanku Organizacijskog odbora Eko-etno Hrvatska.

Po riječima Dijane Katice, predsjednice Organizacijskog odbora Eko-etno Hrvatska i Uprave Hrvatskog farmera, eko-etno klaster bio bi svojevrsna nadogradnja na Eko-etno Hrvatska, a naglasak bi imao na tradicijske, autohtone i ekološke proizvode te ruralni turizam kroz uvođenje novog koncepta poslovanja zasnovanog na znanju.

U tijeku su pripreme za održavanje osnivačke skupštine klastera čiji bi članovi bili i županije, potpisnici Deklaracije o ruralnom razvoju, komore i zavodi, udruge, zadruge i savezi, proizvođači tradicijskih, autohtonih i ekoloških proizvoda te pružatelji turističkih usluga.

Po riječima načelnice u Upravi za malo gospodarstvo Ministarstva gospodarstva Zdenke Mesić, u Hrvatskoj su do sada osnovana 42 klastera.

Predsjednica Odbora za razvoj i obnovu Hrvatskog sabora Zdenka Čuhnil također je podržala osnivanje eko-etno klastera ocijenivši kako ruralni prostori imaju ogromne turističke mogućnosti kojima se može utjecati na povećanje životnog standarda žitelja tih područja.

Savjetnik ministra Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH Tomislav Lukić pozvao je Eko-etno Hrvatska da sudjeluje na ovogodišnjem Sajmu turizma, koji će se u travnju održati u Mostaru.

Članovi Organizacijskog odbora također su raspravljali o pripremama za Eko-etno Hrvatska 2009., koji će se najesen održati u Zagrebu na još uvijek neodređenoj lokaciji. Osim Zagrebačkog velesajma postoji i ideja o preseljenju u zagrebačku Arenu.

Prošlogodišnji Eko-etno Hrvatska ocijenjen je vrlo uspješnom sajamskom priredbom koju je posjetilo 78.000 ljudi, a u medijima je o sajmu objavljeno više od 300 članaka i više od 500 najava i reportaža. (Hina) 



Najave