Na Jadranu u pet mjeseci i svibnju manje turista s više noćenja

Slika 11.6.2010

Turistička odredišta hrvatskog Jadrana u prvih je pet mjeseci ove godine posjetilo 6 posto manje turista koji su ostvarili jednako noćenja kao u isto vrijeme prošle godine, a nešto bolje je bilo u ovogodišnjem svibnju s 6 posto manje dolazaka, ali 2 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Pokazuju to prvi podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ), po kojima je na Jadranu u prvih pet mjeseci ove godine bilo 1,4 milijuna turističkih dolazaka i gotovo 5 milijuna noćenja, od čega je u svibnju ostvareno 53 posto dolazaka ili 744 tisuće te 60 posto ili gotovo 3 milijuna noćenja.

I u pet mjeseci i u svibnju na Jadranu su u velikoj većini bili strani turisti koji su najviše i pridonijeli ukupnim rezultatima.

U pet mjeseci na Jadran došlo 1,1 milijun stranih gostiju ili 4 posto manje, ali su s 4,1 milijun noćenja u plusu od 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Samo u svibnju stranih je turista i njihovih noćenja bilo gotovo 640 tisuća odnosno 2,6 milijuna, što je u dolascima pad od 5 posto, a u noćenjima porast za 4 posto.
Domaćih je turista u pet mjeseci na Jadranu boravilo 12 posto manje nego lani ili 285 tisuća, a pad od 10 posto bilježe i s 791 tisućom noćenja.

I u svibnju je domaćih turista na Jadranu bilo 10 posto manje nego istog lanjskog mjeseca ili njih 104,3 tisuće, dok su noćenja imali 9 posto manje ili 295,4 tisuće.

Promatrano po jadranskim regijama/županijama sve su osim Dubrovačko-neretvanske imale pad turističkih dolazaka od 5 do 10 posto, dok je Dubrovačku posjetilo 2 posto više turista. U noćenjima pak samo su dvije županije imale minuse, Primorsko-goranska od 6 posto i Splitsko-dalmatinska od 1 posto, dok su sve druge zabilježile poraste noćenja od 1 do 4 posto.

Svibanjski posjet je nešto povoljniji, više turista nego lani došlo je u Ličko-senjsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, a manje u Istru, Primorsko-goransku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, ali je u svima osim u Primorsko-goranskoj ostvaren porast noćenja. (Hina)


Pisane vijesti