Na 2. hrvatskom festivalu hrane i vina 300 izlagača

Slika /arhiva/140403-arena1.jpg

Drugi hrvatski festival hrane i vina otvoren je danas u zagrebačkoj dvorani Arena gdje je okupio 300 izlagača-proizvođača hrane i vina iz cijele Hrvatske te susjednih zemalja, s naglaskom na Italiju kao zemlju-pokrovitelja. Na festivalu do 5. travnja pod sloganom "Kušajte ljubav na stolu" predstavljaju svoje proizvode te nove trendove u proizvodnji, pripremi, serviranju i konzumaciji hrane i vina.

Posjetiteljima se u četiri kategorije (gastronomija, vinarstvo, cake&bake&chocolate i HoReCa) sugerira prepuštanje kulinarskim avanturama za pamćenje što će moći kroz sudjelovanje na gotovo 40 kulinarskih i 13 vinskih radionica-kušaonica pod vodstvom vrhunskih hrvatskih i stranih chefova te priznatih sommeliera, istaknula je na otvaranju direktorica festivala Đuđa Protić, ujedno i vlasnica tvrtke-organizatora, zagrebačkog Zvona cateringa. Dodala je da je jedan od ciljeva festivala i edukacija mladih naraštaja te svih drugih željnih upoznavanja eno-gastro svijeta, kao i aktivnih sudionika prehrambene industrije zbog čega su pripremili i nekoliko okruglih stolova, među kojima je i onaj Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore (HGK) "Perspektive proizvodnje hrane u Hrvatskoj".

Otvarajući festival zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je njegovu važnost za ponudu i promociju Zagreba te enogastronomije cijele Hrvatske koja se time, kako smatra, može ponositi. Najavio je da će po uzoru na taj festival na predstojećem, rujanskom Bundekfestu u Zagrebu, pokušati okupiti cijelu hrvatsku enogastro scenu. U ime zemlje-pokrovitelja Festivala Italije prisutne je na otvaranju pozdravila veleposlanica te zemlje u Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro kazavši da je to prilika da se razmijene umijeća i iskustva u enogastronomiji, koja je važna za i Italiju i Hrvatsku.

U sklopu festivala eno gastro ponudom te autohtonom kuhinjom predstavlja se i više hrvatskih županija. Osim predavanja, radionica i kušaonica večaras će premijerno biti prikazan i dokumentarni film HTV-a "Dossier Zinfandel" koji govori o povijesti tajanstvene loze koja je u Ameriku stigla u 19. stoljeću i gotovo 180 godina intrigirala znanstvenike, vinare i vinoljupce svojim nepoznatim podrijetlom, da bi se zahvaljujući forenzici i DNK analizi 2001. otkrilo da je Zinfandel hrvatska loza Crljenak kaštelanski. Posebno se predstavljaju i vinari Hercegovine, nekoliko istarskih restorana, Klaster pršuta Hrvatske s 11 proizvođača pršuta, talijanska kulinarska akademija Alma la Scuola Internazionale di Cucina Italiana, kao i 11 domaćih proizvođača tjestenine ispred Grupacije proizvođača tjestenine HGK. (Hina)



Pisane vijesti