Mostar: Međunarodna konferencija o turističkim mogućnostima jadranskog zaleđa

Slika /arhiva/fmoit_konferencijagif

linkBosna i Hercegovina i Hrvatska trebaju unaprijediti razmjenu turističkih iskustava radi aktiviranja turističkih potencijala jadranskoga zaleđa koje obuhvaća područje od Trebinja, preko Hercegovine do Bihaća, rekli su sudionici međunarodne konferencije "Turističke mogućnosti jadranskog zaleđa", što se u četvrtak održava u Mostaru.

Konferencija se održava u organizaciji Ministarstva turizma i okoliša Federacije BiH, a na njoj sudjeluju istaknuti gospodarstvenici i turistički djelatnici iz dvije zemlje i predstavnici Svjetske turističke organizacije.

Otvarajući skup ministar turizma i okoliša Federacije BiH Nevenko Herceg je istaknuo kako se jadransko zaleđe svojim bogatstvom različitosti može pretočiti u atraktivne turističke destinacije.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma RH Branko Grgić je istaknuo kako je trend u svijetu da se turistička ponuda jedne zemlje oslanja na turističku ponudu druge, susjedne zemlje te da Hrvatska i BiH imaju šansu zajednički razvijati turističke programe. Naglašavajući važnost turizma u razvitku neke zemlje Grgić je rekao kako je 2007. godine u Hrvatskoj boravilo 11 milijuna turista ostvarivši 56 milijuna noćenja, od čega je ostvarena dobit od sedam milijardi eura što, po Grgićevim riječima, čini 20 posto bruto dohotka Hrvatske.

Članica Svjetske turističke organizacije Cordula Wohlmuther je istaknula kako se unatoč gospodarskim poteškoćama u svijetu, te konfliktima i terorističkim prijetnjama povećava broj turističkih putovanja diljem svijeta. Ona je rekla kako BiH i Hrvatska imaju goleme turističke potencijale, ali je nužno da poboljšaju smještaj i prijevoz turista. Po njenim riječima, u jadranskom zaleđu je nužno specijalizirati turističku ponudu te se o tomu BiH i Hrvatska trebaju zajedno dogovarati. Wohlmuther je također kazala kako se mediteranske zemlje sve više orijentiraju na razvoj zaleđa radi dovođenja turista na more.

Članica Strateškog odbora za razvoj turizma Dubrovnika Pave Župan Rusković je rekla da Hrvatska i BiH trebaju uložiti dodatne napore za razvoj turizma jer posjeduju goleme potencijale za to. Ona se posebice zauzela da turisti koji posjećuju Dubrovnik dolaze i na mostarsko područje, ali i obrnuto.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić je istaknu važnost zajedničkog nastupa Hrvatske i BiH u turističkim ponudama jer za inozemne turiste, posebice iz dalekih zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država i Japana, ovo je područje destinacija Sredozemlje, a ne zemlje pojedinačno. Po Jurčićevim riječima, 2007. godine u svijetu je ostvareno 900 miljuna turističkih putovanja, a ta će se brojka udvostručiti 2020. godine. "U svijetu su godišnji prihodi od turizma između 600 i 700 milijardi dolara", rekao je Jurčić. (Hina)



Pisane vijesti