Izravna ulaganja u turizam u ovoj godini 7,1 milijardu kuna

Slika /arhiva/080321-huh2a.jpg

Ukupna izravna ulaganja u hrvatski turizam u ovoj će godini iznositi 7,1 milijardu kuna, od čega 3,5 milijarde kuna ulaže privatni sektor, odnosno većinom hotelijeri, istaknuo je danas ministar turizma Damir Bajs na proširenoj sjednici Izvršnog odbora i Predsjedništva Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH). Taj iznos izravnih ulaganja u turizam Ministarstvo je, kao i svake godine, dobilo anketiranjem županijskih gospodarskih ureda te turističkih tvrtki, kazao je Bajs na skupu koji je, uz stotinjak hotelijera, okupio i druge predstavnike turističkog sektora.

Ukupna izravna ulaganja u hrvatski turizam u ovoj će godini iznositi 7,1 milijardu kuna, od čega 3,5 milijarde kuna ulaže privatni sektor, odnosno većinom hotelijeri, istaknuo je danas ministar turizma Damir Bajs na proširenoj sjednici Izvršnog odbora i Predsjedništva Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH).

Taj iznos izravnih ulaganja u turizam Ministarstvo je, kao i svake godine, dobilo anketiranjem županijskih gospodarskih ureda te turističkih tvrtki, kazao je Bajs na skupu koji je, uz stotinjak hotelijera, okupio i druge predstavnike turističkog sektora.

Uz ta ulaganja, ističe Bajs, država će ove godine tzv. indirektnim ulaganjima u turizam, posebno u poboljšanje cestovne i druge prometne infrastrukture, uložiti 6,6 milijardi kuna.

Sve će to, kao i dobre najave za ovogodišnju turističku sezonu s većine inozemnih tržišta, omogućiti da ova sezona bude dobra, da bude i bolja nego lanjska, uvjeren je Bajs.

Po riječima direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Nike Bulića, Hrvatska na većini inozemnih tržišta trenutno stoji dobro, ali pravi posao tek predstoji, odnosno tek će se iza Uskrsa bolje znati kakva je situacija.

Predviđa da će do usporavanja turističkog prometa doći u ovogodišnjem travnju, ali da će svibanj biti znatno bolji kao i glavni dio ljetne sezone, te jesen koja će donijeti bolje turističke rezultate nego lani.

Na sjednici HUH-a danas se dosta govorilo i o brojnim problemima hotelijerskog i općenito turističkog sektora u Hrvatskoj, a svi se slažu da su najvažniji nedostatak kadrova, te problem njihove edukacije.

O tome najviše ovisi kvaliteta usluga u turizmu, a i profitabilnost sektora, a s tim se slaže i ministar Bajs koji je najavio i da će Ministarstvo turizma ove godine prvi put krenuti s programom stipendiranja za turistička zanimanja. (Hina/FaH)



Pisane vijesti