Ministar Bajs o programu rada Ministarstva turizma

Slika /arhiva/080403-bajs1.jpg

Ministarstvo turizma u ovoj će godini sa 228 milijuna kuna dodijeljenih sredstva iz državnog proračuna, koja su za 50 posto veća nego u godini prije, osim nastavka ostvarivanja starih projekata pokrenuti i niz novih programa poput informatizacije sustava kategorizacije objekata i dodjele državnih potpora, obrazovanja i obuke kadrova, razvoja seoskog turizma, golfa. Program Ministarstva za ovu godinu predstavio je danas u Hotelu Korana Srakovčić u Karlovcu ministar turizma Damir Bajs, koji je također naveo da hotelske tvrtke, županije i županijske turističke zajednica za ovu godinu planiraju ulaganja u turizmu od ukupno 7,1 milijardu kuna.

(foto: FaH)Ministarstvo turizma u ovoj će godini sa 228 milijuna kuna dodijeljenih sredstva iz državnog proračuna, koja su za 50 posto veća nego u godini prije, osim nastavka ostvarivanja starih projekata pokrenuti i niz novih programa poput informatizacije sustava kategorizacije objekata i dodjele državnih potpora, obrazovanja i obuke kadrova, razvoja seoskog turizma, golfa.

Program Ministarstva za ovu godinu predstavio je danas u Hotelu Korana Srakovčić u Karlovcu ministar turizma Damir Bajs, koji je također naveo da hotelske tvrtke, županije i županijske turističke zajednica za ovu godinu planiraju ulaganja u turizmu od ukupno 7,1 milijardu kuna.

Predstavljajući nove programe Ministarstva naveo je kako će se provesti informatizacija sustava kategorizacije i uspostaviti središnji registar ugostiteljskih i turističkih objekata RH, u što će se uložiti dva milijuna kuna.

Daljnjih pet milijuna kuna uložit će se u niz aktivnosti podizanja kvalitete i obrazovanja turističkih kadrova. Za program poticanja seoskog turizma predviđa se 5,5 milijuna kuna, za izradu strateških dokumenata, kao što su studija hrvatskog turizma i druge predviđeno je 4,7 milijuna kuna, dok će se za program koji bi investitorima omogućio bržu gradnju golf terena uložiti oko osamsto tisuća kuna.

Među važnijim aktivnostima Ministarstva bit će one vezene uz donošenje zakona o turističkom zemljištu, zakona o turističkim zajednicama te zakona o golfu.

Od programa prijašnjeg ustroja Ministarstva najveći porast predviđen je za program Poticaj za uspjeh, za koji je predviđeno 77 milijuna kuna.

Predstavljeni su i rezultati anketa hotelskih tvrtki, županija i županijskih turističkih zajednica po kojima se za ovu godinu planiraju u javnom i privatnom sektoru ulaganja od ukupno 7,1 milijarde kuna, od čega 5,4 milijarde kuna na jadranskoj obali, a 1,7 milijarda kuna u kontinentalnim županijama.

Svi ti subjekti su namjeravali investirati ukupno 13,4 milijardi kuna u narednom četverogodišnjem razdoblju, ali su se zbog poboljšanja ulagačke klime odlučili samo ove godine uložiti više od sedam milijardi kuna, a to ohrabruje, kazao je Bajs.

Kada se svemu tome doda i 6,6 milijardi kuna planiranih državnih ulaganja u infrastrukturu, koja će koristiti i turizmu, sve to zajedno će rezultirati kvalitativnim razvojnim skokom u turističkoj djelatnosti, u kojoj se obrne svaka četvrta kuna hrvatskog gospodarstva.

Ministar turizma očekuje da će u Hrvatskoj u dogledno vrijeme biti pedeset tisuća novih postelja, od čega deset tisuća za kontinentalni turizam, te primjerice 30 hostela.  (Hina/FaH)



Pisane vijesti