Ministarstvo turizma sufinancira promociju zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu

Slika /arhiva/090616-skol0.jpg

Ministar Damir Bajs potpisao je danas ugovore o sufinanciranju promocije zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu s ravnateljima 19 strukovnih škola iz cijele Hrvatske, u prostoru Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu. Potpisivanju su nazočili: Želimir Janjić, državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ivo Mujo, državni tajnik Ministarstva turizma i Marija Rašan Križanac, ravnateljica Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, te predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Agencije za strukovno obrazovanje.

Ministar Damir Bajs potpisao je danas ugovore o sufinanciranju promocije zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu s ravnateljima 19 strukovnih škola iz cijele Hrvatske, u prostoru Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu.
 

Potpisivanju su nazočili: Želimir Janjić, državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ivo Mujo, državni tajnik Ministarstva turizma i Marija Rašan Križanac, ravnateljica Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, te predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Agencije za strukovno obrazovanje.
 

Riječ je o novom dijelu Programa poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, za koji Ministarstvo turizma ove godine planira izdvojiti ukupno 7,5 milijuna kuna, i to za stipendiranje učenika i studenata, uređenje kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu te prvi put i za sufinanciranje školama troškova promocije turističkih i ugostiteljskih zanimanja.
 

Navedeni Program prvi put je uspješno proveden tijekom 2008. godine, pri čemu je Ministarstvo turizma za sufinanciranje uređenja 34 kabineta izdvojilo ukupno 4,07 milijuna kuna, a sufinanciralo je i 300-tinjak učeničkih te 30-ak studentskih stipendija.
 

Puno toga je pred nama u unapređenju hrvatskog turizma, ali posebno su važna ulaganja u kvalitetne kadrove i na tome ni u ova krizna vremena ne štedimo, rekao je na potpisivanju ugovora ministar Bajs, dodavši kako se u ovoj godini nastavljaju i znatna ulaganja u turizam, pa su primjerice ulaganja privatnog sektora u podizanje kvalitete hotela dosegla 4,5 milijardi kuna.
 

Kako je rečeno na potpisivanju, u ugostiteljsko-turističke škole godišnje se upisuje oko 9 posto učenika koji završavaju osmoljetku ili njih približno 15 tisuća, a plan za ovu godinu je 12 posto.

Ministarstvo turizma pokrenulo Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u turizmu s ciljem stvaranja uvjeta za podizanje kvalitete hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih kadrova, ali i zbog sve većeg nedostatka stručnog kadra u turizmu i ugostiteljstvu.
 

Ministarstvo je u 2008. godini sudjelovalo u:  
  • sufinanciranju stipendija učenicima srednjih strukovnih škola za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu u suradnji s gospodarskim subjektima i županijskim obrtničkim komorama (od rujna do kraja 2008. sufinancirano je 296 učeničkih i 31 studentska stipendija s ukupno 612 tisuća kuna, a isplata stipendija nastavlja se i tijekom 2009.godine)
  • sufinanciranju uređenja kabineta za srednje strukovne škole u suradnji sa Županijama (za sufinanciranje uređenja 34 kabineta Ministarstvo turizma izdvojilo je ukupno 4,07 milijuna kuna)
Ministarstvo turizma nastavlja s istim Programom i u 2009. godini, za koji planira izdvojiti ukupno 7,5 milijuna kuna, te ga ujedno proširuje i uvodi novo sufinanciranje Promocije zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu u suradnji sa srednjim strukovnim školama.
 

Na raspisane javne pozive 2009. godine Ministarstvo je zaprimilo 19 prijava za Promociju zanimanja, a to su škole:
  1. Srednja škola Zabok (Krapinsko-zagorska županija)
  2. Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška (Brodsko-posavska županija)
  3. Gospodarska škola Buje (Istarska županija)
  4. Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića, Poreč (Istarska županija)
  5. Srednja škola Prelog (Međimurska županija)
  6. Ekonomska i trgovačka škola Čakovec (Međimurska županija)
  7. Turističko-ugostiteljska škola Šibenik (Šibensko-kninska županija)
  8. Obrtnička škola Koprivnica (Koprivničko-križevačka županija)
  9. Ugostiteljska škola Opatija (Primorsko-goranska županija)
  10. Hotelijersko turistička škola Opatija (Primorsko-goranska županija)
  11. Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar (Zadarska županija)
  12. Srednja škola Biograd n/m (Zadarska županija)
  13. Gospodarska škola Varaždin (Varaždinska županija)
  14. Poljoprivredna i veterinarska škola Arboretum Opeka (Varaždinska županija)
  15. Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb (Grad Zagreb)
  16. Hotelijersko-turistička škola Zagreb (Grad Zagreb)
  17. Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik (Dubrovačko-neretvanska županija)
  18. Obrtničko-industrijska škola Imotski (Splitsko-dalmatinska županija)
  19. Turističko-ugostiteljska škola Split (Splitsko-dalmatinska županija)
Navedene škole kandidirale su projekte promocije zanimanja i Ministarstvo će sudjelovati u sufinanciranju s ukupnim iznosom od 406.400,00 kn.
 
 
Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu ima za cilj podići kvalitetu hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i stručno usavršavanje postojećih kadrova, ali i pojačati interes mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu kroz podizanje standarda obrazovanja uređenjem kabineta za stručnu nastavu u školama. Potpore kroz ovaj program potaknut će kvalitetnije povezivanje obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu, unaprijediti suradnju poslodavaca i obrazovnog sustava, te, uz pozitivne efekte u zapošljavanju, podići ukupnu kvalitetu kadrova u ugostiteljstvu i turizmu i time poboljšati ukupnu razinu usluga u ovom području.
 
 


Pisane vijesti