Ministar turizma Gari Cappelli povodom Svjetskog dana turizma posjetio Ugostiteljsku školu u Opatiji

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190926_opatija1.jpg

Povodom Svjetskog dana turizma koji se obilježava 27. rujna, a ove je godine tema „Turizam i radna mjesta: bolja budućnost za sve“, ministar turizma Gari Cappelli posjetio je danas Ugostiteljsku školu Opatija jednu od ukupno šest regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Projekt regionalnih centara kompetentnosti jedan je od mnogih projekata kojima Ministarstvo turizma radi na popularizaciji zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu te osiguranju dostatnog broja kvalitetno obrazovanih turističkih djelatnika, a predstavlja veliki iskorak za budućnost hrvatskog turizma. U regionalnim centrima kompetentnosti provoditi će se aktivnosti kojima će se osigurati kvalitetni kadrovi, koji bi nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno se i učinkovito uključiti u radne i upravljačke procese, a što će poslodavcima u turizmu omogućiti kvalitetnu radnu snagu. Za potrebe provedbe ovog projekta Ministarstvo turizma osiguralo je 300 milijuna kuna u okviru Europskog socijalnog fonda.



Ministar Cappelli prilikom svog posjeta Ugostiteljskoj školi Opatija sudjelovao je na satu Politike i gospodarstva gdje je razgovarao s učenicima o motivima njihovog odabira strukovnog zanimanja te planovima za profesionalni razvoj i karijeru u budućnosti. U nastavku posjeta prisustvovao je kulinarskoj prezentaciji prilikom su učenici pokazali naučene kulinarske tehnike u praktikumu škole.

Ministar je prigodom razgovora s učenicima istaknuo važnost njihove struke: "Već sada ste najvažniji ključ našeg turizma i želim da i nakon srednjoškolskog školovanja svakog dana učite na radnom mjestu i dokazujete kako nema kvalitetne usluge bez kvalitetnog i kvalificiranog kadra. Uspostavljamo šest centara kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo s ciljem permanentnog obrazovanja i naglaskom na praktični dio te implementaciju najnovijih trendova struke."

U jutarnjim satima, prije posjeta Ugostiteljskoj školi u Opatiji, ministar Cappelli sa suradnicima posjetio je Grad Rijeku te održao sastanak s gradonačelnikom Grada Rijeke Vojkom Obersnelom i suradnicima na kojem su razgovarali o pripremama projekta Europska prijestolnica kulture te ovogodišnjim turističkim pokazateljima i investicijama u turizmu na području Grada Rijeke.

Nakon sastanka ministar Cappelli sudjelovao je na prezentaciji novog promotivnog turističkog filma Rijeke koja se održala u Art kinu.

Svjetski dan turizma obilježava se svake godine 27. rujna, a proslave predvodi UNWTO. Njegova je svrha poticanje svijesti globalne zajednice o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji sektor može postići u postizanju ciljeva održivog razvoja. U 2019. godini, u skladu s sveobuhvatnim fokusom UNWTO-a na vještinama, obrazovanju i radnim mjestima tijekom cijele godine, Svjetski dan turizma ove godine posvećen je temi "Turizam i radna mjesta: bolja budućnost za sve".

Pisane vijesti