Ministar turizma Gari Cappelli: Poruka povodom Svjetskog dana turizma 27. rujna

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/MINT-hr.jpg

​Poštovani turistički djelatnici, poštovani turisti - čestitam vam Svjetski dan turizma. Ova, 2019. godina u fokus stavlja djelatnike u turizmu, one koji turizam pokreću i bez kojih turizam danas u svijetu ne bi bio jedna od najznačajnijih gospodarskih aktivnosti.

Raditi u turizmu zahtjeva puno truda, fleksibilnosti i predanosti koju uvijek mora krasiti osmijeh i toplina pri susretu sa svakim gostom. Ipak, raditi u turizmu je i velika privilegija koja otvara bezbroj mogućnosti i prilika. Upravo zato je ova turistička godina posvećena čovjeku, ključu uspjeha u turizmu, odnosno temi „Turizam i radna mjesta; bolja budućnost za sve“.

Svjesni važnosti ljudskih potencijala pokrenuli smo niz programa s ciljem popularizacije zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu – od stipendiranja učenika i studenata. Veliki iskorak za budućnost hrvatskog turizma predstavljaju regionalni centri kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

U Centrima će se provoditi aktivnosti kojima će se osigurati kvalitetni kadrovi, koji bi nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno se i učinkovito uključiti u radne i upravljačke procese, a to će poslodavcima u turizmu omogućiti kvalitetnu radnu snagu.

Za ove potrebe Ministarstvo turizma osiguralo je 300 milijuna kuna u okviru Europskog socijalnog fonda, od čega se 85%, odnosno 255.000.000,00 kuna financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a 15%, odnosno 45.000.000,00 kn osiguralo je Ministarstvo turizma iz Državnog proračuna.

Ukupno je Vlada RH ove godine izdvojila šest i pol milijardi kuna za zapošljavanje jer osim društvene važnosti i napretka zajednice, ljudski kapital predstavlja važan segment svakog poslovnog sustava, a to posebice vrijedi u turizmu gdje se prodaje usluga, doživljaj i proizvod koji je rezultat prije svega ljudskog faktora.

Dragi turisti, zahvaljujemo vam na odabiru Hrvatske kao vašeg odmorišnog odredišta. Vjerujem da ste uživali u njenoj kulturnoj i prirodnoj baštini i posebice gostoprimstvu domaćina. Vi ste ambasadori hrvatskog turizma, ambasadori svega dobrog i lijepog što turizam donosi u živote svih ljudi.

Pisane vijesti