Ministar turizma Darko Lorencin na kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika

Slika /arhiva/241114_opat2.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je na otvorenju 27. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika u Opatiji te im čestitao na doprinosu u realizaciji iznimno kvalitetne i izazovne turističke 2014. godine. Naglasio je da statistički podaci pokazuju porast i u dolascima i u noćenjima na razini cijele Hrvatske te se nada da će porast u fizičkom prometu pratiti i financijski pokazatelji. Lorencin se osvrnuo i na neke od tema koje zanimaju ugostitelje i najavio izmjene i dopune zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji bi se uskoro trebao naći na javnoj raspravi. Kako je naglasio, cilj izmjena ovog zakona je pomoći ugostiteljima da što lakše i jednostavnije, u skladu sa zakonskim odredbama, obavljaju svoju djelatnost, investiraju u obrazovanje kadrova te podižu kvalitetu usluge. Ministarstvo turizma stavlja naglasak upravo na edukaciju, rekao je ministar, jer kvalitetni i obrazovani turistički kadar može biti prevaga u usluzi, zadovoljstvu gosta i njegovom ponovnom povratku u destinaciju. „Turistički djelatnici, a time i ugostitelji trebaju biti ogledalo destinacije, a kvaliteta usluge takva da se gost poželi vratiti. Ulaganjem u znanje i kvalitetu uvijek činimo korak više u tome da naš gost bude zadovoljan“, istaknuo je Lorencin, naglasivši kako Ministarstvo turizma kroz svoje programe Promocija zanimanja i Stipendije motivira mlade za ugostiteljsko-turistička zanimanja.

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je na otvorenju 27. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika u Opatiji te im čestitao na doprinosu u realizaciji iznimno kvalitetne i izazovne turističke 2014. godine. Naglasio je da statistički podaci pokazuju porast i u dolascima i u noćenjima na razini cijele Hrvatske te se nada da će porast u fizičkom prometu pratiti i financijski pokazatelji. Lorencin se osvrnuo i na neke od tema koje zanimaju ugostitelje i najavio izmjene i dopune zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji bi se uskoro trebao naći na javnoj raspravi. Kako je naglasio, cilj izmjena ovog zakona je pomoći ugostiteljima da što lakše i jednostavnije, u skladu sa zakonskim odredbama, obavljaju svoju djelatnost, investiraju u obrazovanje kadrova te podižu kvalitetu usluge.

Ministarstvo turizma stavlja naglasak upravo na edukaciju, rekao je ministar, jer kvalitetni i obrazovani turistički kadar može biti prevaga u usluzi, zadovoljstvu gosta i njegovom ponovnom povratku u destinaciju. „Turistički djelatnici, a time i ugostitelji trebaju biti ogledalo destinacije, a kvaliteta usluge takva da se gost poželi vratiti. Ulaganjem u znanje i kvalitetu uvijek činimo korak više u tome da naš gost bude zadovoljan“, istaknuo je Lorencin, naglasivši kako Ministarstvo turizma kroz svoje programe Promocija zanimanja i Stipendije motivira mlade za ugostiteljsko-turistička zanimanja.

Lorencin je naglasio i mogućnosti financiranja malog i srednjeg poduzetništva iz fondova EU. „Ministarstvo turizma sudjeluje u procesu programiranja i pripreme programskih dokumenata za potrebe financijskog razdoblja od 2014. do 2020. od samog početka te blisko surađuje sa svim dionicima, a posebno s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava kao upravljačkim tijelima nadležnima za operativne programe. Malo i srednje poduzetništvo, odnosno privatni sektor uključen je u sve tematske ciljeve, a jedna od prvih mogućnosti otvorit će se preko Ministarstva poduzetništva i obrta do kraja ove godine u očekivanom iznosu od 50 milijuna eura alociranih Ministarstvu turizma kroz specifični cilj Poslovna konkurentnost. Mogućnosti koje su na raspolaganju turističkom sektoru Republike Hrvatske kroz korištenje sredstava iz Strukturnih fondova EU zaista su velike i moramo se potruditi da iskoristimo što je više moguće sredstava“, rekao je ministar. Također, naglasio je kako vjeruje u snagu hrvatskog turističkog sektora te pozvao sve dionike iz javnog, privatnog, civilnog i znanstvenog sektora u turizmu da se što bolje pripreme i aktivno sudjeluju u procesu povlačenja novca koji nam je na raspolaganju. Kako je rekao, svatko od nas može pridonijeti dodatnom jačanju kvalitete usluge i ponude, odnosno još kvalitetnijem i konkurentnijem turizmu naše zemlje u svjetskim okvirima, što nam je svima u interesu.

U sklopu Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika održana je i panel rasprava o temi rada i radnog zakonodavstva u ugostiteljskom sektoru te poreznim aspektima u ugostiteljskom sektoru. Na panelu su, uz ministra Lorencina, sudjelovalili ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Ante Mihić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, šefica Odjela za obrazovanje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Mirela Lekić, iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske Loredana Gluhak, iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ivan Šutalo te ravnatelj Gospodarske škole iz Buja Milivoj Gospić.



Pisane vijesti