Osnovan klaster zdravstvenog turizma Kvarnera

Slika /arhiva/klaster_zdr-kvarner1.jpg

Sredinom proteklog tjedna, 19. studenoga 2014. godine osnovan je klaster zdravstvenog turizma Kvarnera. Klaster je udruga čiji su ciljevi promocija Kvarnera kao destinacije zdravlja i povezivanje vodećih stručnjaka iz područja zdravstva, turizma i srodnih potpornih djelatnosti kako bi se unaprijedila ukupna ponuda zdravstvenog turizma regije i zajednički nastupalo na međunarodnom tržištu.

Svečana osnivačka skupština održana je u opatijskoj Villi Angiolini, kolijevci opatijskog, ali i kvarnerskog turizma, čiji je razvoj započeo sredinom 19. stoljeća dolaskom turista koji su tražili ozdravljenje u ugodnom podneblju, uz čisto more. Uz osnivače, svečanosti osnivanja Klastera nazočni su bili i pomoćnik ministra zdravlja doc. dr. sc. Miljenko Bura, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, te predstavnici Hrvatske gospodarske komore. Kako je naglasio dr. Bura, klaster zdravstvenog turizma Kvarnera dio je budućeg Akcijskog plana razvoja turizma Republike Hrvatske, koji se još uvijek izrađuje.

Župan Zlatko Komadina bio je i svojevrsni domaćin ovoga skupa budući da je klaster zdravstvenog turizma Kvarnera osnovan kao jedan od važnih dijelova Akcijskog plana provedbe Strategije zdravstvene industrije Primorsko-goranske županije za razdoblje 2013. do 2020. godine. Klaster je, navodi se u Akcijskom planu, ključan preduvjet ostvarenja te Strategije koju je Skupština Primorsko-goranske županije usvojila 7. veljače 2013. godine. Taj dokument, izrađen u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i njenim sastavnicama, zdravstvenim ustanovama na području županije i drugim zainteresiranim dionicima, definira zdravstvenu industriju kao ključnu komparativnu prednost regije.

Osnivači Klastera su: Centar za estetsku kirurgiju dr. Žgaljardić, Dentalna poliklinika dr. Jelušić, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Jadran Hoteli d.d. Rijeka, Jadranka d.d., Katarina Line d.o.o., Klinički bolnički centar Rijeka, Klinika za ortopediju Lovran, Lječilište Veli Lošinj, Medicinski fakultet u Rijeci, Mediteran Adria d.o.o., Milenij Hoteli d.o.o., My travel, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Poliklinika Medico, Poliklinika Rident, Poliklinika Terme Selce, Specijalna bolnica za ortopediju i opću kirurgiju Dr. Nemec, Thalassotherapia Crikvenica, Thalassotherapia Opatija i Turistička zajednica Kvarnera.

Za predsjednika klastera zdravstvenog turizma Kvarnera izabran je doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, predsjednik Skupštine udruge je prof. dr. sc. Viktor Peršić, dok su u Upravni odbor udruge izabrani: prof. dr. sc. Milena Peršić, prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, Dorotea Bralić, Sandra Martinčić, Irena Peršić Živadinov, Lazarela Komlen, prof. dr. sc. Branko Šestan i Janko Marković.

Prvi predsjednik klastera zdravstvenog turizma dr. Vladimir Mozetič istaknuo je da je ideja da ova udruga bude maksimalno samoodrživa, prije svega kroz proizvode i pakete koje će ponuditi turističkom tržištu.

Područje Kvarnera tradicionalno je vezano uz proizvode zdravstvenog turizma koji se zahvaljujući prije svega izuzetno povoljnim klimatskim obilježjima i blizini nekadašnjim europskim centrima političke i gospodarske moći počeo razvijati u drugoj polovini 19. stoljeća u klimatskim lječilištima Opatije, Crikvenice, Velog Lošinja, Raba i Gorskog kotara.

Tradicija, razvijena infrastruktura i stručni ljudski potencijal, temelji su na osnovu kojega su Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera prepoznali zdravstvenu industriju kao ključnu komparativnu prednost regije te naglasili potrebu da zdravstveni turizam postane prepoznatljivi regionalni brend.

Očekuje se da će se u budućnosti Klasteru, kao članovi ili partneri, pridružiti i ostale fizičke i pravne osobe koje svojim djelovanjem mogu doprinijeti promociji i razvoju Kvarnera kao destinacije zdravlja.

Iako danas još uvijek vrlo mali postotak posjetitelja navodi zdravstvene razloge kao jedan od motiva posjeta Kvarneru, ovaj segment turizma, u inoviranom obliku, u regiji se smatra vrlo važnim i cilj je da upravo Kvarner zauzme lidersku poziciju u Hrvatskoj. (Slavica Bakić)



Pisane vijesti