Ministar Bajs na otvorenju kuharskog kabineta: Sezona ide za sada predviđenim tijekom

Slika /arhiva/100407-kkz-fah1.jpg

Zajedno s povećanjem broja hotela u Hrvatskoj u posljednje tri godine, povećala se i potreba za novim, kvalitetnim i obrazovanim osobljem u ugostiteljstvu i turizmu, koje pridonosi i povećanju kvalitete cijelog hotelskog sektora, rekao je danas ministar turizma Damir Bajs u Obrtničkoj školi Koprivnica, gdje je uz Darka Korena, župana Koprivničko-križevačke županije, otvorio obnovljeni kuharski kabinet. Pritom je podsjetio na činjenicu da zanimanja vezana uz turizam često ulaze u red deficitarnih zanimanja te izrazio zadovoljstvo pozitivnim učincima Programa poticanja obrazovanja i obuke kadrova u turizmu, kojeg je Ministarstvo turizma pokrenulo 2008. godine. Naime, zahvaljujući spomenutom Programu, kroz kojeg se sufinancira uređenje kabineta za praktičnu nastavu, dodjeljuju stipendije i promovira struka, prošle je godine poraslo zanimanje učenika za ugostiteljsko-turistička zanimanja, što potvrđuje i brojka od 250 učenika više upisanih u spomenuta zanimanja, u usporedbi s godinom ranije. U nastavku, ministar Bajs se osvrnuo na prve i privremene rezultate proteklih Uskrsnih blagdana, koji se odnose na pet županija te ne uključuju rezultate nautičkog turizma i ostatka županija. Kako je naglasio, u našoj je zemlji tijekom proteklih blagdana ostvareno oko 54 tisuće dolazaka i oko 190 tisuća noćenja, pri čemu se na Istru odnosi najveći dio, 19 tisuća dolazaka i 77 tisuća noćenja.


Zajedno s povećanjem broja hotela u Hrvatskoj u posljednje tri godine, povećala se i potreba za novim, kvalitetnim i obrazovanim osobljem u ugostiteljstvu i turizmu, koje pridonosi i povećanju kvalitete cijelog hotelskog sektora, rekao je danas ministar turizma Damir Bajs u Obrtničkoj školi Koprivnica, gdje je uz Darka Korena, župana Koprivničko-križevačke županije, otvorio obnovljeni kuharski kabinet.



Pritom je podsjetio na činjenicu da zanimanja vezana uz turizam često ulaze u red deficitarnih zanimanja te izrazio zadovoljstvo pozitivnim učincima Programa poticanja obrazovanja i obuke kadrova u turizmu, kojeg je Ministarstvo turizma pokrenulo 2008. godine. Naime, zahvaljujući spomenutom Programu, kroz kojeg se sufinancira uređenje kabineta za praktičnu nastavu, dodjeljuju stipendije i promovira struka, prošle je godine poraslo zanimanje učenika za ugostiteljsko-turistička zanimanja, što potvrđuje i brojka od 250 učenika više upisanih u spomenuta zanimanja, u usporedbi s godinom ranije. Ministar je istaknuo da je u Hrvatskoj oko stotinu ugostiteljskih škola, odnosno onih koje imaju dio programa posvećen ugostiteljstvu i turizmu, te da je do sada obnovljeno više od 50 posto kabineta u strukovnim školama.



Nazočnima se prilikom otvorenja obratio i Želimir Janjić, državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te pritom zahvalio ministru Bajsu na uspješnom partnerstvu dvaju ministarstva i podsjetio na važnu činjenicu da po dodjeli stipendija tvrtke studentima i učenicima osiguravaju i zapošljavanje. Otvorenje novouređenog kabineta pozdravila je i Marija Rašan Križanac, predsjednica Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola RH, dodajući da je Ministarstvo turizma, uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, prvo ministarstvo koje se snažnije uključilo u sustav obrazovanja. Stvaranje boljih uvjeta za učenike, smatra, snažno utječe i na njihovu dodatnu motivaciju. Ulaganje u kvalitetu kadrova pozdravio je i Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.



U nastavku, ministar Bajs se osvrnuo na prve i privremene rezultate proteklih Uskrsnih blagdana, koji se odnose na pet županija te ne uključuju rezultate nautičkog turizma i ostatka županija. Kako je naglasio, u našoj je zemlji tijekom proteklih blagdana ostvareno oko 54 tisuće dolazaka i oko 190 tisuća noćenja, pri čemu se na Istru odnosi najveći dio, 19 tisuća dolazaka i 77 tisuća noćenja. Kvarner je zabilježio očekivane brojke od 14 tisuća dolazaka i 50-ak tisuća noćenja, dok je Zadarska županija bila u znaku nešto slabijih rezultata, oko 4300 dolazaka i oko 12 tisuća noćenja. Pohvaliti se može i Šibensko-kninska županija koja je ponovila prošlogodišnje rezultate, a dobra je bila i Dubrovačko-neretvanska županija koja je ostvarila jednak broj dolazaka, više od šest tisuća, te pritom zabilježila blaži pad u noćenjima (ostvareno njih 20.800).



Ministar je naglasio i da velik broj smještajnih kapaciteta za blagdane nije bio otvoren, ali da su oni koji su prvim gostima otvorili svoja vrata, zabilježili dobre rezultate. Budući da Uskrs predstavlja tek početak predsezone, još je uvijek teško govoriti o očekivanjima za nadolazeću sezonu, rekao je ministar. Kako kaže, za očekivati je dobar svibanj, dok bi lipanj trebao predstavljati velik ispit za hrvatski turizam. Govoreći o srpnju, kolovozu i posezoni, ističe za sada dobar booking, s naglaskom na potrebu popunjavanja svih kapaciteta. Na kraju je poručio okupljenim turističkim i ugostiteljskim djelatnicima da sezona za sada ide predviđenim tijekom, te ih podsjetio na važnost ovogodišnje borbe za svakog gosta.


 







Pisane vijesti