Ministar Bajs i čelnici KUH-a: Iduće godine jača promocija kampova

Slika /arhiva/091006-0479-0.jpg

S obzirom na važnost kamping sektora za hrvatski turizam, u kojem čini oko 25 posto ukupnih smještajnih kapaciteta i ostvarenih turističkih noćenja, kao i na pozitivne ovogodišnje rezultate koje je taj sektor ostvario unatoč krizi, iduće se godine može očekivati pojačavanje promotivnih aktivnosti za kamping. Najavili su to na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Damir Bajs, te predsjednica i tajnik Kamping udruženja Hrvatske (KUH) Josipa Cvelić Bonifačić i Adriano Palman, polsije radnog sastanka na kojem su analizirali učinke ove sezone u kampovima te dogovarali moguće mjere za iduću godinu.


S obzirom na važnost kamping sektora za hrvatski turizam, u kojem čini oko 25 posto ukupnih smještajnih kapaciteta i ostvarenih turističkih noćenja, kao i na pozitivne ovogodišnje rezultate koje je taj sektor ostvario unatoč krizi, iduće se godine može očekivati pojačavanje promotivnih aktivnosti za kamping.



Najavili su to na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Damir Bajs, te predsjednica i tajnik Kamping udruženja Hrvatske (KUH) Josipa Cvelić Bonifačić i Adriano Palman, polsije radnog sastanka na kojem su analizirali učinke ove sezone u kampovima te dogovarali moguće mjere za iduću godinu.



Iako su na početku ove sezone i kampovi bili tjeskobni zbog krize, ipak su tri ljetna mjeseca donijela i bolje rezultate od prošle godine, pa su krajem kolovoza odnosno nakon osam mjeseci s 12,75 milijuna noćenja u plusu za 2,4 posto, kazala je Cvelić Bonifačić. Dodala je da je i rujan za kampove bio odličan, pa se mogu očekivati i veći porasti na godišnjoj razini, ali da to još uvijek nije sve što hrvatski kamping može s obzirom na postojeći potencijal za razvoj kojeg tek treba iskoristiti.



I tajnik KUH-a Palman smatra da hrvatskom kamping sektoru, koji se ove godine dokazao, treba posvetiti više pažnje, posebno u promociji i ulaganjima u kvalitetu, jer će to sigurno pridonijeti još boljim rezultatima. Kazao je i da po nekim istraživanjima kampisti u Hrvatskoj troše 7 do 10 eura manje nego hotelski gosti, ali i isto toliko više nego u nekim drugim europskim zemljama.



Istaknuvši da su hrvatski kampovi uz talijanske ove godine među rijetkima s pozitivnim rezultatima, ministar je rekao i kako bi pojačana promocija kampova za iduću godinu bila usmjerena na tržišta Njemačke, Italije, Slovenije i drugih zemalja iz kojih u Hrvatsku dolazi najviše kampista. Ponovio je očekivanje da će Ministarstvo prijedloge mjera za kamping i sve druge za 2010. godinu sa sektorom usuglasiti do kraja ovog mjeseca, te da će ih moći objaviti tijekom studenoga kada bude znao i prve naznake proračuna Ministarstva za iduću godinu.



Kraj studenoga i prosinac bi, slično kao i lani, bilo pravo vrijeme i za početak provedbe mjera za 2010. godinu, tim više što vjeruje da će se i konkurencija u očekivanju možda i teže godine od ove, dobro pripremiti.

Ne želeći ni danas prognozirati mogući ovogodišnji prihod od turizma, ministar Bajs je samo kazao da se za sada nisu dogodila crna predviđanja o padu od 25 posto u odnosu na prošlu godinu, pozvavši se pritom i na nedavne izjave guvernera HNB-a Rohatinskog da se turizam ove godine dobro drži i bolje od očekivanja.

Iako još ne može reći kakav će biti proračun Ministarstva turizma za iduću godinu ministar turizma Damir Bajs očekuje da bi se ukupna sredstva za turističku promociju za 2010. mogla kretati na razini od 30 milijuna eura, što bi bilo oko 2 milijuna eura više nego je utrošeno ove godine.

Pojasnivši na današnjoj konferenciji za novinare da su tijekom radnih konzultativnih sastanaka, koje od rujna održava s predstavnicima sektora (agencije, kampovi, hotelijeri, ugostitelji i drugi), svi tražili povećanje novca za promociju, ministar Bajs je kazao i da će to pokušati 'ukalkulirati' u stavke proračuna Ministarstva za iduću godinu. Na tim sastancima Ministarstvo sa sektorom usklađuje prijedloge mjera koje bi, slično kao one dogovarane u ovo vrijeme lani, trebale pridonijeti što boljem javno-privatnom partnerstvu svih u turizmu, a time i što boljoj pripremi i realizaciji turističke 2010.

Naglasivši da bi iduća godina za turizam mogla biti teža i zahtjevnija od ove zbog općih gospodarskih kretanja, ali i turističkih mjera drugih zemalja koje će sigurno poduzeti više nego ove, ministar je kazao kako Hrvatska samo pravodobnim i odlučnim mjerama može u 2010. ući u 'borbu za svakog gosta'.

Osim povećanja novca za ukupnu promociju među mjerama za iduću godinu, prema prvom nacrtu iz Ministarstva, može se očekivati nastavak lanjske mjere pet modela udruženog oglašavanja javnog i privatnog sektora (udruživanje novca za oglašavanje), uz uvrštavanje dopunskog modela za avio destinacije i autobusne touroperatere.

Radit će se, vjerojatno, i ciljane kampanje na pojedina tržišta, dodatno će se povećati internetska kampanja, a kako je već prije najavljivano može se očekivati i daljnje ukidanje viznog režima, uz Rusiju i Ukrajinu (kojima je to bilo sezonski ukinuto već ove godine) i za Indiju i Kinu. (Hina)
 

Pisane vijesti