U Zagrebu promocija turističke ponude Dežele Celjske

Slika 6.10.2009

U središtu Zagreba danas je u organizaciji Zavoda za kulturne priredbe i turizam iz Celja prvi put predstavljena turistička ponuda slovenske destinacije Dežela Celjska, u kojoj sudjeluju 22 mjesta u sklopu četiri slovenske subregije Celjske, Dravinjske, Spodnje-Savinjske i subregije Kozjansko & Obsotelje. Ta cjelodnevna manifestacija na zagrebačkom je Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) okupila 50 izlagača iz destinacije Dežela Celjska, među kojima šest termi i wellness centara (Olimia, Laško, Dobrna, Rogaška, Zreče i Aspara), nekoliko seoskih turizama i gostionica, skijalište Roglu, golf igralište Zlati grič, Bio park Nivo i druge.

Zanimljivosti manifestacije pridonijeli su kostimirani povijesni likovi iz slovenske prošlosti, degustacije domaćih proizvoda i glazba na štandovima te bakice iz raznih folkornih skupina koje predu vunu i izrađuju cvijeće na starinski način. Želeći manifestacijom još više približiti ponudu tog slovenskog područja hrvatskoj publici, direktorica celjskog Zavoda Milena Čeko Pungartnik kazala je da su zadovoljni dosadašnjom posjetom hrvatskih građana njihovim odredištima, posebno Termama i Rogli. Ne iznijevši točne podatke o toj posjeti, kao ni druge jer se još obrađuje, ipak je dodala kako to područje ima vrlo visok udjel u ukupnom slovenskom turizmu, sigurno viši od 30 posto.

Iako je bio najavljen, celjski gradonačelnik Bojan Šrot nije zbog gužve u prometu stigao na jutrošnje otvaranje manifestacije, kojoj je prisustvovao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Obilazeći štandove i srdačno se pozdravljajući sa slovenskim izlagačima i građanima Zagreba, Bandić je svima poželio dobrodošlicu dodavši da se iduće godine ta manifestacija treba održati na najvećem zagrebačkom trgu, Trgu bana Jelačića.

Razgovarajući s predstavnicima Termi Olimia te pograničnog slovenskog mjesta Podčetrtek i nazivajući ih prijateljima, Bandić je kazao da "moramo graditi odnose, biti svi zajedno, njegovati tradiciju i ono što nas spaja jer imamo sličan mentalitet". Obećao je i da će na proljeće doći u Celje. (Hina)


Pisane vijesti