Izložba "Od strojarnice do muzeja" kao poticaj očuvanju spomenika industrijske baštine i obogaćivanju turističkih resursa grada

Slika /arhiva/091005-tzv00.jpg

Hrvatski željeznički muzej (HŽM) u suradnji s Tvornicom željezničkih vagona "Janko Gredelj" otvorio je 5. listopada, na Dan Hrvatskih željeznica, jednodnevnu izložbu "Od strojarnice do muzeja", svojevrsni hommage toj najvećoj i danas posljednjoj tvornici na zagrebačkome Trnju koja se, nakon 115 godina, ove godine seli s povijesne lokacije na Trnjanskoj cesti 1 u Vukomerec.



Izložba postavljena radionici za održavanje vagona, podsjetnik je na „Gredeljev“ kompleks kao vrijedno i neponovljivo nalazište industrijske baštine, specifično po svojim graditeljskim značajkama, ali i bogato opremljeno strojevima, uređajima i napravama, od kojih su neki tu od početka djelovanja tvornice, piše u katalogu Helena Bunijevac, ravnateljica Hrvatskog željezničkog muzeja.



Osim o povijesnosti graditeljskih odrednica, ambijenta i opreme, izložba "Od strojarnice do muzeja" svjedoči i o vrijednim proizvodnim dosezima ostvarenim tijekom 115 godina djelovanja tvorničkog kompleksa na Trnju. Nekadašnja Strojarnica Ugarskih državnih željeznica (MÁV), a današnja Tvornica željezničkih vozila „Gredelj“, valorizirana je kao industrijski i kulturološki vrijedno naslijeđe Republike Hrvatske i upisana u Registar kulturnih dobara, piše Bunijevac.



Izložba je poticaj da se očuvaju "Gredeljeve" radionice, zaštićene kao kulturno dobro i koje su najvrjedniji dio željezničke baštine u zemlji, dok bi se muzealizacijom takva prostora, ističe Helena Bunijevac, Hrvatska približila rješenjima koja se u sličnim primjerima ostvaruju i u svijetu, štiteći tako nacionalne kulturološke vrijednosti.



Izložbenom postavu pridonio je i Klub željezničkih modelara "Zagreb" s modularnom maketom željeznice s pokretnim modelima HŽ-ovih vlakova, te modelima lokomotiva, vagona i tramvaja koji su se u "Gredelju" održavali ili gradili.



Dan Hrvatskih željeznica obilježen je istoga dana, 5. listopada u večernjim satima, u jednoj od hala koja je dio kompleksa zaštićenih spomenika industrijske baštine, za ovu prigodu uređena kao dio mogućeg budućeg prostora Hrvatskog željezničkog muzeja, dok je u programu nastupio tamburaški orkerstar i zbor folklornog ansambla HKUD-a "Željezničar" iz Zagreba.



Dan HŽ-a obilježava se u znak sjećanja na odluku Hrvatskog sabora od 5. listopada 1990. godine, da se osnuju Hrvatske željeznice i da se sve pruge na području Republike Hrvatske prvi put u povijest stave pod istu upravu. 











Pisane vijesti