Mičić: 6,3 milijarde eura prihod od turizma u 2006.

Slika /arhiva/070404-huh_S003.jpg

Ukupni prihod hrvatskog turizma u rekordnoj 2006. godini iznosi 6,3 milijarde eura, odnosno povećan je za 5 posto u odnosu na prethodnu godinu, te predstavlja 18,4 posto udjela u BDP-u, objavio je najnovije rezultate Hrvatske narodne banke Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam, na današnjoj zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Izvršnog odbora Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH).

Govoreći o ulaganjima od 2 milijarde eura u hrvatski turizam u iduće tri godine, Mičić je kazao da Hrvatska nužno treba 20 do 30 tisuća vrhunskih kreveta u hotelima kako bi zadržala svoju poziciju na tržištu. Obzirom na značaj turizma u hrvatskom gospodarstvu ocijenio je da bi svi resori Vlade trebali pružiti veću podršku turističkom sektoru koji je Hrvatsku pozicionirao kao visoko perspektivnu zemlju u gospodarskom i političkom smislu.

Apelirao je na one hotelijere koji su neopravdano povećali cijene smještaja da ih stave u okvire realne vrijednosti kako se ne bi ponovio prošlogodišnji podbačaj. Izvijestio je hotelijere da je u posljednja tri mjeseca u Ministarstvo pristiglo 85 novih projekata malih i obiteljskih hotela, a 700 za programe poticanja baštine, razvoj turističkih putova i izradu suvenira.

I za Antu Markova, predsjednika Odbora za turizam Hrvatskog sabora, turizam je najperspektivniji sektor, no sam ne može ostvariti čudo. Prema njegovom mišljenju, hrvatski turizam nalazi se na prekretnici jer naše gospodarstvo još uvijek nije prepoznalo potencijal tog tržišta, što koriste stranci, pa stoga hrvatsko gospodarstvo treba više sudjelovati u hrvatskom turističkom proizvodu.

Kao najveće probleme hrvatskog hotelijerstva Anđelko Leko, predsjednik Skupštine HUH-a, istaknuo je slabu konkurentnost i produktivnost, nedovoljne kvalitete usluga, loš utjecaj tečaja kune, nepriznat status izvoznika, kratku sezonu, neriješeni status vlasništva turističkog zemljišta i previsoku stopu PDV-a.

Predsjednik Predsjedništva i Izvršnog odbora HUH-a Franco Palma još je dodao da su hotelijeri suočeni s niskom profitabilnošću svojih tvrtki kojih je u 2005. godini 35 posto poslovalo s gubitkom, a 40 posto s profitabilnošću manjom od 10 posto. Za rješavanje većine tih problema, ocijenio je, država treba stvoriti stimulativni institucionalni okvir po uzoru na onog postavljenog za male obiteljske hotele koji čine tek 10 posto ponude.   
 



Pisane vijesti